De som bor i centrum har på onsdag chansen att chatta med sina politiker. Stadsdelsnämnden Centrum erbjuder, som första stadsdel i Göteborg, en politikerchatt. En gång i månaden sitter politikerna bakom tangentbordet redo att ta del av invånarnas synpunkter.

Idag har några stadsdelsnämnder, till exempel Askim och Bergsjön, plats för diskussion på sina hemsidor. Där kan invånarna skicka in debattinlägg. Men en chatt online, direkt med politikerna, har inte funnits förut i stadsdelarna. Där är Centrum först och en liknande lösning diskuteras i Askim.

– Jag tror att vi når helt andra grupper av människor den här vägen. Och jag hoppas att många centrumbor tar vara på chatten som ett tillfälle till kontakt, säger stadsdelsnämnden Centrums ordförande Caterina Franceschi.

Hon anser att chatten är en väldigt roligt form av medborgarkontakt.

Tillfälle att säga sin mening

Tanken är att medborgarna ska få tillfälle att tala om vad de tycker om de frågor som nämnden inom kort ska besluta om. På onsdag mellan klockan 17 till 19 finns det möjlighet att bland annat diskutera hur skattepengarna användes under förra året eftersom nästa nämndmöte ska behandla årsrapporten för 2001.

Men det är även fritt fram att ta upp andra frågor. Chatten erbjuder medborgarna en möjlighet att på ett enkelt och anonymt sätt söka upp sina lokalpolitiker och ställa frågor eller bara följa en diskussion som redan pågår. Man behöver inte förflytta sig eller ta personlig kontakt.

Gott resultat

På onsdag öppnas chatten för andra gången. Och det med goda erfarenheter i bagaget. Vid premiärchatten i januari deltog ett dussin personer. Man förde bland annat en dialog om skatter, äldreomsorg och skola.

– Vi fick många frågor både om stadsdelsnämnderna och om allmänpolitik berättar Caterina Franceschi som deltog i chatten.

Onsdagen den 13 februari har medborgarna möjlighet att chatta med Jochen Schützdeller (mp), Gunilla Kronold (fp), Birgitta Granath (s) och Henrik Friberg (kd).

Chatten är en del av arrangemanget ”Onsdagsöppet” där de boende i Centrum kan träffa sina stadsdelspolitiker på olika sätt. Den som hellre vill möta politikerna personligen kan göra ett besök på stadsdelsförvaltningen på Engelbrektsgatan 71mellan klockan 17 och 19.