Nu är det klart hur den nya korvkiosken på Avenyn kommer att se ut. Vitrin heter det vinnande förslaget i arkitekttävlingen. Bakom det finns chalmeristerna Fredrik Granfors och Ludvig Lindahl som belönas med 40.000 kronor.

– Det är ett tydligt, enkelt och robust förslag som samtidigt är vackert och realistiskt. Det har också en bra förankring i miljön längs Avenyn, säger Rune Elofsson, arkitekt på stadsbyggnadskontoret och medlem i juryn som bedömt förslagen under ledning av Olle Anderson, professor och arkitekt.

Får större ytor

Göteborgs stad tänker nu förverkliga förslaget som ger trångbodda Jonsborgs korvkiosk och Pressbyrån lite större affärsytor.

5B26.jpg
– Det är lite för tidigt att säga när det kommer att vara klart, men ambitionen är att komma igång så fort som möjligt. Nästa steg blir att ta fram en detaljplan för att erhålla den mark som behövs. Sedan ska det projekteras och byggas, berättar Rune Elofsson.

Totalt kom det in 44 förslag till tävlingen dit studenter från HDK och Chalmers arkitektutbildning var inbjudna.

Storslam för Chalmers

När pristagarna offentliggjordes på torsdagen blev det storslam för Chalmers som lade beslag på de fem första platserna.

Lisa Andersson, Oskar Edfors och Mattias Svensson kom tvåa med sitt förslag I ur och skur. Tredjepriset gick till Karin Kjellsson vars bidrag heter En lång smal.

Magnus Björkman och Peter Alsterholm fick dela på fjärdeplatsen. Deras förslag är döpta till Kååv respektive Linjer.

Alla de deltagande förslagen finns att beskåda i stadsbyggnadskontorets foajé.