En ny revolutionerande metod att leta upp landminor har tagits fram av forskaren Magnus Lundberg vid institutionen för signaler och system vid Chalmers. Dagens minröjning är farlig och mycket tidskrävande. Den nya metoden går ut på att hitta minorna mycket snabbare med hjälp av kameror.

Miljontals minor finns kvar efter krig runt om i världen och Röda korset uppskattar att 10.000 människor dör varje år av minor. En säkrare och snabbare metod för minröjning skulle betyda mycket både för befolkningen i de drabbade länderna och för minröjarna. Idag sker röjningen nästan på samma sätt som under andra världskriget.

Tar två foton från helikopter

Den nya metoden går ut på att skicka upp till exempel en obemannad helikopter med kamera. Minfältet fotograferas både med en vanlig kamera och med en som tar infraröda bilder. Den infraröda kameran kan upptäcka den temperaturskillnad som finns mellan minan och den omgivande marken. Genom att kombinera de två olika fotona går det snabbt att leta reda på minor över stora områden samtidigt som det sker på betryggande avstånd.

Den nya metoden presenteras i en avhandling i nästa vecka på Chalmers.