Planering pågår för nästa sommar. Under flera sommarveckor var cykelköket i Bergkristallsparken en mötesplats och en öppen verkstad där boende i stadsdelen fick gratis tillgång till verktyg för enkla reparationer. På plats var också cykelvärdar för att välkomna cykelintresserade och stötta i cykelmek.

Att jobba som cykelvärd har varit det roligaste jag har gjort, säger Maher Abouhamra.

– Tanken med cykelköket har varit att uppmuntra människor att cykla mer genom att erbjuda en plats och verktyg för att själv kunna fixa sin cykel. Det har också bidragit till att vara en mötesplats för människor i alla åldrar, säger Jenny Haglind, utvecklingsledare för miljö vid stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg.

Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg har i samverkan med Hälsoteket, Röda korset och Cykelfrämjandet blivit beviljade medel från social resursförvaltning för att starta igång en cykelköksverksamhet och därmed skapa en kreativ mötesplats där kunskap, hantverk och intresse för cykeln kan växa.

– Och vi har lyckats – från mitten av juni till mitten av september har många människor besökt cykelköket, säger Jenny Haglind.

Ett annorlunda sommarjobb
– Att jobba som cykelvärd har varit det roligaste jag har gjort. Det gav mig en värdefull erfarenhet och många nya kontakter med människor som har berikat mig. Och det var skönt att kunna tjäna egna pengar, säger Maher Abouhamra.

Tillsammans med sin pappa Burhan Abouhamra har han under sommaren välkomnat cykelintresserade besökare.

– Alla människor som kom till cykelköket var väldigt nöjda. Självklart var vi också det – vi hade ju ett annorlunda jobb, ett jobb där vi kunde umgås med folk genom att laga cyklar. Och kanske ett jobb som kan vara första steget till ett vikariat eller fast jobb, säger Burhan Abouhamra med ett stort leende.

Planer för nästa sommar
Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg ser på konceptet som en helhet – en verksamhet som fungerar som en mötesplats där cyklar får nytt liv men också som en plats där man ska kunna lära sig att cykla. En cykelskola och även möjligheten till att äga en egen cykel genom att lära sig att rusta upp en begagnad som deltagare sedan får behålla blir förhoppningsvis några delar av cykelköksprojektet nästa sommar.

– Planeringen för fortsättningen är i full gång. Det finns en del frågor som kvarstår för att alla bitar ska falla på plats men i samverkan med andra aktörer verksamma i stadsdelen räknar vi med att lösa det, säger Jenny Haglind.