”Ett högvärdigt arkitekturprojekt”. Familjebostäders fem våningar höga loftgångshus i Sannegårdshamnen, ritat av Wingårdhs arkitekter är Årets bästa byggnad. ”Bostadshuset Däckshuset i Sannegården bär alla kännetecken för ett högvärdigt arkitekturprojekt”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

– Det är fantastiskt roligt. Länge kallades tomten där huset nu står för ”smala tomten”. Från detta, som kanske då gav bilden av en svår tomt att bygga på, till det svarta och annorlunda hus som nu står där är en riktigt bra prestation av våra medarbetare tillsammans med Wingårdhs, säger Familjebostäders vd Per-Henrik Hartmann.

– Jag känner mig riktigt stolt och glad. Det är ett vackert hus, Svanenmärkt och dessutom rökfritt, fortsätter han.

Hedersomnämnande till Odinsplatsen
Utmärkelsen kommer från Per och Alma Olssons fond. Grosshandlarparet Olsson donerade för ca 40 år sedan 100 000 kronor till Göteborgs Stad. Avkastningen används till ett pris till den byggherre som färdigställt den bästa byggnaden i staden under det gångna året.

Odinsplatsen och radhusen på Masthuggsterrassen fick varsitt hedersomnämnande av juryn. Bland de tidigare pristagarna finns Amhults kyrka, Kuggen på Lindholmen och Kville saluhall. Juryn utses av Göteborgs Stads kulturnämnd och priset ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.