Anmälan öppnar 1 oktober. Är du mellan 12 och 17 år och vill vara med och påverka barn och ungas vardag i Göteborgs Stad? Då ska du kandidera till ungdomsfullmäktige. ”Bara gör det, även fast du inte vågar. UF har ändrat mig till det bättre”, säger 16-åriga Sumeja Berisha från Bergsjön, som nu ska kandidera för tredje gången.

Sumeja Berisha kandiderar i år till ungdomsfullmäktige för tredje gången.

Ungdomsfullmäktige finns till för att ge barn och unga ökat inflytande och består av 101 ledamöter och ersättare från alla delar av Göteborg.

Ungdomsfullmäktigeåret pågår från 1 januari till 31 december, men valet äger rum i november. Nu är det dags för alla som vill ställa upp i valet att kandidera.

– Man går in på UF:s hemsida och registrerar en profil. Därefter får man en inloggning till sin mejl. Sedan är det bara att skapa sin kandidatprofil. För att kunna registrera en profil digitalt krävs ett svenskt personnummer, annars kan vi göra en manuell registrering, säger Fredrika Ideblad, samordnare för valet till ungdomsfullmäktige.

I profilen ska du skriva en slogan – till exempel ”Alla skolor förtjänar en härligare utemiljö” – och en förklarande text där du beskriver vad du brinner för och vilka frågor du kommer att driva i ungdomsfullmäktige om du blir invald.

Brinner för psykisk ohälsa

Sumeja Berisha gick i åttan på Bergsjöskolan när hon kandiderade första gången.

– Först kände jag att det inte var något för mig. Men min storebror hade varit med, och när det kom några till min skola och pratade om ungdomsfullmäktige tänkte jag att det var en möjlighet att faktiskt

åstadkomma en förändring. Så jag ställde upp.

Frågorna hon brann för var psykiskt ohälsa och segregation, och det formulerade hon också i en slogan. Därefter försökte hon prata med så många som möjligt på skolan för att få deras röst. Även kompisarna hjälpte till att sprida budskapet i sociala medier.

Jättenervös på första mötet

Fredrika Ideblad är samordnare för valet till ungdomsfullmäktige i Göteborgs Stad.

Just det året var hon den enda från sin skola som kandiderade – och Sumeja fick så mycket stöd att hon tog en plats i ungdomsfullmäktige.

– Jag var väldigt nervös första mötet och vågade knappt prata. Men på andra mötet lossnade det och jag kände mig hörd och otroligt välkommen. Jag kände också att vi diskuterade viktiga saker och att vi hade kraft att förändra.

Ledamöter och ersättare diskuterar tillsammans olika frågor som rör unga i Göteborg och väljer själva vilka ämnen som är relevanta att ta upp. En fråga som ungdomsfullmäktige har drivit igenom är att alla skolungdomar i Göteborg får åka gratis fram till klockan 22 med sina skolkort med kollektivtrafiken.

– Vi behöver lyfta upp det demokratiska samtalet i olika sammanhang och vi vet att skolan är en av de viktigaste arenorna för detta. Vi vuxna har ett ansvar för att fler unga ska vilja och kunna kandidera. Alla skolor har fått inspiration och information som ska vidare till de som är röstberättigade, säger Fredrika Ideblad.

”Fått vänner runt om i staden”

Hon tycker också att de unga ska ta chansen att sätta sig ner med klassen, på fritidsgården eller i något annat sammanhang och brainstorma. Genom att fundera och konkretisera med andra kan tanken på att kandidera och göra skillnad väckas, tror hon.

– Man lär sig otroligt mycket på att vara med i UF. Alla är väldigt hjälpsamma och många beskriver hur de fått vänner för livet.

Sumeja Berisha håller med. Att kandidera till ungdomsfullmäktige är något av det bästa hon har gjort.

– Jag har blivit otroligt mycket mer social och har fått vänner runtom i hela staden. Förut gjorde jag inte så mycket på min fritid. UF har ändrat mig till det bättre.

Vad vill du säga till andra som funderar på att kandidera?

– Gör det, skulle jag säga. Även fast du är rädd – våga. Låt inte den där lilla rösten stoppa dig. Det var så jag gjorde och det blev väldigt bra.