Prisutdelning på Tynneredsdagen. Vet du någon som gjort en insats för folkhälsan eller miljön i Västra Göteborg, eller för att göra stadsdelen tryggare? Då kan du fram till den 15 april nominera den eller dem till Miljö och folkhälsopriset 2020.

Priset kan delas ut till en eller flera enskilda personer, föreningar, organisationer eller företag som gjort något bra för de som bor och verkar i stadsdelen Västra Göteborg.

– De ska ha bidragit till att förbättra miljö och folkhälsa, och gärna också inspirerat och engagerat andra för en mänskligare, hållbarare och tryggare stadsdel, säger Tina Eliasson, utvecklingsledare folkhälsa på SDF Västra Göteborg.

Stadsdelspolitikerna utser vinnare
Utmärkelsen har delats ut sedan 1990-talet i Tynnered, och i sin nuvarande form sedan stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg bildades 2011. Vem som helst kan nominera, och det finns inga hinder mot att nominera sig själv att man tycker att man har gjort något bra.

När nomineringstiden gått ut den 15 april utses en vinnare av ordföranden i Västra Göteborgs stadsdelsnämnd i samråd med nämndens presidium. Själva prisutdelningen sker på Tynneredsdagen den 9 maj. Ett evenemang som i år firar fyrtio år, berättar Tinas kollega Jenny Haglind som är utvecklingsledare för miljö- och trygghetsfrågor.

Gammal tradition
– Liksom priset är dagen en gammal tradition i Tynnered, så det passar bra att det är där prisutdelningen sker. Prissumman på 5000 kronor kan tillföra ganska mycket till en verksamhet eller göra det möjligt att göra något extra, säger Jenny Haglind.

Förra året tilldelades priset till Tynnereds scoutkår, och genom åren har bland annat Nattvandrarna Tynnered, Stigfinnarna på Styrsö (som anlagt promenad- och motionsspår i öns utmarker) och Opalkyrkans ungdomsverksamhet belönats för sitt engagemang.