81 platser att fördela. Skolmat och kollektivtrafik. Det är två återkommande frågor bland de barn och unga som ställer upp i årets val till ungdomsfullmäktige. Den 6 november drar det igång. Då kan alla som är röstberättigade gå in på nätet och lägga en röst på sin favoritkandidat.

Över 200 unga göteborgare hoppas på att bli en av de 81 ledamöterna i ungdomsfullmäktige. Med motiveringar som ”om jag blir vald ska jag kämpa för kortare skoldagar”, ” alla skall bli behandlade lika” eller ”billigare kollektivtrafik och mer återvinning” ställer de upp i årets val.

Röstsajten är öppen från fredag den 6 november till och med måndag den 16 november. Alla som är folkbokförda i Göteborg och går i femte klass eller årskurser efter det, men ännu inte fyllt 18 år, kan rösta på en kandidat från den egna stadsdelen.

Poppis kandidera i Angered
Hur många kandidater det finns att välja mellan skiljer sig lite åt mellan olika stadsdelar.

− Vissa stadsdelar har ett stort tryck och det är många som vill kandidera. I Angered är det extremt populärt. Det är det också i Östra Göteborg och Majorna-Linné, säger Paula Aijmer, som är planeringsledare på ungdomsfullmäktige.

En som kandiderar till årets val är Sandra Daniel, 15 år. Hon går i ettan på Polhemsgymnasiet och ställer upp för tredje gången.

− Ungdomsfullmäktige är ett perfekt verktyg för att kunna påverka samhället. Här finns andra ungdomar som vill driva samma frågor som en själv och dessutom har vi en bra dialog med de vuxna politikerna, säger hon.

Vill jobba mot rasism
Hittills har hon suttit i två av ungdomsfullmäktiges utskott, det humanitära och i kultur- och fritidsutskottet. Några av de frågor Sandra Daniel går till val på i år är att hon vill att fritidskorten i kollektivtrafiken ska gälla dygnet runt och att maten i bamba ska bli bättre.

− Annat som är viktigt för mig är att jag vill att rasismen och allt som kommer med den ska bort. Jag vill jobba med jämställdhetsfrågor och mot mobbing. Och så tycker jag att alla ska kunna ha en betydelsefull fritid som inte kostar jättemycket pengar, säger hon.

Röstningen sker via Internet. Här kan du både rösta och läsa om din stadsdels kandidater: Göteborgs Stad: Här röstar du till ungdomsfullmäktige