I dagarna får 6.700 ungdomar i Göteborg ett brev hem med information om de 1.200 feriejobb som i april kommer att lottas ut, på samma sätt som gjorts sedan 1998. Med tanke på lågkonjunkturen räknar Göteborgs Stad med ett rekordstort antal sökande.

Förra året sökte 2.593 ungdomar feriejobb inom kommunen. I år räknar Claes Henriksson, chef för stadskansliets arbetsmarknadsgrupp, med upp emot 3.000 sökande.

Får fylla i sina intressen

I brevet, som senast den 5 mars ska landa i brevlådorna hos alla ungdomar som går årskurs 1 på gymnasiet och är folkbokförda i Göteborg, står hur man ska bära sig åt för att söka. 17 mars är sista datum att lämna in ansökan. Den 13 april sker dragningen.

Nytt för i år är att ungdomarna på anmälningsblanketten kan skriva något om vilka intressen de har.

– Det ger oss ett bättre underlag när vi ska matcha jobben med sökande, säger Claes Henriksson.

14,5 miljoner är avsatta

Han har tillsammans med sina kollegor arbetat för att digitalisera ansökningsprocessen så att ungdomarna kan söka direkt på nätet.

– Men vi hamnade i tidsnöd, så vi vågade inte sjösätta det i år. Men vi gör klart det och hinner då också testköra det i god tid till nästa år.

14,5 miljoner kronor är avsatt i stadens budget för att bekosta feriejobben. Det är något mer än förra året, beroende på att timlönen i år höjts från 60 till 62 kronor.

7C7E.jpg

Nermin Hussein Ghasem och Jasmine Larsson fick sina första erfarenheter av arbetslivet på feriejobb förra sommaren. Foto: Matilda Karlsson