Ansökan öppnar 1 februari. Förra sommaren kunde Göteborgs Stad erbjuda grundskoleelever och gymnasieelever totalt ungefär 4 000 sommarjobb. Förhoppningen ser likadan ut i år. ”Kartläggningen av var jobben kommer finnas har börjat och vi uppmanar alla inom Göteborgs Stad som kan ta emot sommarjobbare att anmäla sig”, säger Anne Benson, tillförordnad områdeschef för arbetsmarknad.

Det är de unga som går ur nian och ettan på gymnasiet som kan söka sommarjobben inom Göteborgs Stad. Även de som går i tvåan på Barn och fritidsprogrammet kan söka inom de områden de studerar. Ansökan öppnar 1 februari för gymnasieeleverna och 1 mars för niorna.

– Båda ansökningsperioderna är öppna en månad, säger Anne Benson.

Det handlar om jobb inom bland annat matsal, lokalvård, städ, vaktmästeri och som badvärd och miljövärd. På grund av covid-19 är det bara de över 18 år som kan jobba inom förskola.

Osäkert med jobb inom äldreomsorgen

Jobben inom äldreomsorg är vanligtvis många, men läget är på grund av smittspridningen osäkert i år.

– Vi har ställt frågan. Hur resonerar man i äldreomsorgen – kommer de att vilja ta emot eller inte? Vi vet inte än.

De verksamheter inom Göteborgs Stad som känner att de vill och har möjlighet att ta emot unga sommarjobbare kan anmäla sig.

– Det gör man enkelt på Göteborgs Stads hemsida.

Tre veckor

Precis som tidigare år jobbar ungdomarna på gymnasiet under tre veckor – niorna i två veckor. Tre perioder erbjuds under sommaren och den som söker klickar i vilka perioder man kan jobba och inom vilka verksamheter man kan tänka sig att jobba.

Nytt för i år är att både grundskoleeleverna och gymnasieeleverna söker sina sommarjobb genom förvaltningen Arbetsmarknad och vuxenutbildning.