Spridningen av covid-19 ökar i oroväckande fart. Folkhälsomyndigheten beslutade på torsdagen tillsammans med Smittskydd Västra Götaland att förlänga de skärpta råden i Västra Götaland till den 13 december.

Det var den 29 oktober som Folkhälsomyndigheten beslutade om skärpta allmänna råd i Västra Götaland. Nu förlänger man alltså råden till den 13 december.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att smittspridningen i Västra Götaland ökar i en oroväckande fart. Han uppmanar till att ta de skärpta råden på största allvar.

”Det går åt fel håll”

– Varje dag blir hundratals människor smittade och några av dem kommer att bli allvarligt sjuka. Det går åt fel håll nu och vi måste alla känna ansvar för det. Samtidigt kan vi alla göra skillnad om vi följer råden. Det gäller mig, det gäller dig och det gäller alla andra människor vi har omkring oss, säger Thomas Wahlberg.

Antalet nya positiva fall av covid-19 har ökat sex veckor i rad. Under förra veckan rapporterades 4 192 nya fall i Västra Götaland. Behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar också.

Idag torsdag 19 november klockan 10 vårdades totalt 220 personer på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 32 på intensivvårdsavdelning.