Hämtar idéer för social hållbarhet. Under en vecka har en delegation från Shanghai i Kina besökt Köpenhamn, Stockholm, Visby och nu senast, stadsdelen Backa i Göteborg. I Backa fick de bland annat en inblick i hur polis och stadsdelsförvaltning samarbetar om trygghet och social hållbarhet.

Stadsdelen Hong Kou har cirka en miljon invånare och ligger mitt i hjärtat av centrala Shanghai. Här arbetar stadsdelschefen, Fu Huang Hua. Han berättar att han gillar Göteborg som på många sätt liknar Shanghai.

– Av det jag har sett och hört, finns det många likheter mellan våra städer. Ni är vår vänort och i Shanghai har Göteborg en speciell plats i folks hjärtan. Det beror till stor del på ert fantastiska skepp Götheborg, som gjorde ett oförglömligt intryck när det besökte Shanghai.

Fu Huang Hua tycker att Göteborg är en vacker stad med många grönytor, rena gator och vänliga invånare. Största skillnaden mot hans stad är förstås folkmängden. Syftet med delegationens besök i Europa är att inhämta idéer och kunskaper som kan användas på hemmaplan.

Besökte Selma Center
Som enda anhalt i Göteborg, valde den kinesiska delegationen att besöka Selma Center, som är en ny mötesplats på Selma Lagerlöfs torg. Här fick de bland annat lyssna till en presentation om hur stadsdelsförvaltningen och polisen samarbetar i Backa. Bakom Selma Center står stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen, polisen och Framtiden-koncernens projekt Framtidens Selma.

– Vi har en liknande träffpunkt i vår stadsdel och även ett liknande samarbete med polisen. Därför var det mycket intressant att få ta del av hur arbetet fungerar i Backa. Vi har fått med oss många bra idéer och jag tror att vi har mycket att lära av varandra, säger Fu Huang Hua, som hoppas på ett fördjupat samarbete med systerstaden Göteborg.

Projektledaren för Backa i Fokus (se nedan), Åsa Lorentzi, vill gärna utbyta erfarenheter för Backa i Fokus och ser positivt på att diskutera frågorna även internationellt.

– Vi har mycket att lära både av varandra och andra länder, säger hon.

Lyckligare medborgare framtidsmål i Shanghai
Trygghetsfrågor och social hållbarhet är heta frågor i Shanghai, som vill ligga i framkant på stadsutvecklingen.

– Vår största utmaning och mål inför framtiden är att göra våra medborgare lyckliga och skapa trygghet för dem. Vi märker att miljöfrågor blir allt viktigare för befolkningen i Shanghai. Om tio år hoppas jag att vi har ett tryggt och säkert samhälle, där medborgarna känner tillit till varandra, säger Fu Huang Hua.

Kommer ni att lyckas med det?

– Självklart! Jag är helt övertygad om det!

750C.jpg

En boende i Backa passade på att ställa frågor om Shanghai till delegationen.