”Jätteviktigt för Göteborg”. 3–4 september är det dags för Frihamnsdagarna där göteborgarna kan möta politiker, lyssna på livemusik och delta i samhällsdebatten. Göteborgs Stad och dess förvaltningar och bolag medverkar med flera programpunkter. Medborgarbudget, klimatomställning och antiziganism är bara några ämnen som lyfts fram.

Föreningen Village Impact Fund står bakom första upplagan av Frihamnsdagarna på Bananpiren, som är tänkt att bli en mötesplats likt Almedalen och Järvaveckorna. Göteborgs Stad och flera andra aktörer deltar. Första året har Frihamnsdagarna tre teman: Framtid, demokrati och hållbarhet, och klockan 8.30 fredag 3 september startar evenemanget.

– Det är första gången vi gör det här i Göteborg och det är jätteviktigt att vi har en arena där vi kan samla politiker, civilsamhället, akademi och näringsliv med mera på det här sättet. Utifrån vår nämnds uppdrag att jobba med demokrati och delaktighet är det väldigt värdefullt. Jag är jätteglad att evenemanget äger rum, säger Karim Zendegani, verksamhetschef på konsument- och medborgarservice.

Samtal om klimatomställning

Göteborgs Stad är med i evenemanget som partner genom konsument- och medborgarservice, men flera andra bolag och förvaltningar deltar.

Bland programpunkterna märks till exempel AB Framtiden som håller seminarium om nya lösningar för stadens särskilt utsatta områden. Ungdomar diskuterar detta tillsammans med företrädare från Göteborgs näringsliv.

Business Region Göteborg, miljöförvaltningen och konsument- och medborgarservice tar ett samlat grepp kring temat rättvis klimatomställning och arrangerar under fredagen tre seminarier efter varandra. Ett seminarium om hur vi tillsammans ökar takten i stadens klimatomställningsarbete och ett om cirkulära affärsmodeller för en rättvis klimatomställning. Det tredje handlar om hur digitala verktyg och metoder kan hjälpa till att förankra klimatomställningen hos medborgarna.

Romano center i Väst deltar

Konsument- och medborgarservice arrangerar flera egna programpunkter, bland annat håller de i två seminarier.

– Det ena handlar om tillit och delaktighet. Här deltar bland annat Helsingfors stads utvecklingschef, på länk, och ordförande för ungdomsfullmäktige Charlie Arby. Det andra handlar om antiziganism, säger Karim Zendegani.

Romano Center i Väst, där Karim Zendegani är verksamhetschef, håller i programpunkten under lördagen, där det kommer samtalas om hur antiziganism påverkar och drabbar den nationella minoriteten i dag.

– Vi pratar bland annat om den nya lagen om nationella minoriteter. Forskare och politiker deltar.

Flera scener och ett samtalstorg

Samtalen, debatterna och seminarierna är igång på fyra olika tältscener, en utescen och ett analogt samtalstorg där besökare kan möta arrangörer och samtala utan mikrofon och högtalare.

Det är gratis att besöka evenemanget. Antalet personer på området är dock begränsat till 600 på grund av rådande restriktioner. Om området är fullt sker insläpp när besökare lämnar.

– På grund av pandemin är det också ett digitalt evenemang. Det går att streama hela programmet, säger Karim Zendegani.1