Satsning i Biskopsgården. I år är det ”supervalår” med val både till EU-parlamentet och till Sveriges riksdag. Biskopsgården har ett lägre valdeltagande än genomsnittet i Göteborg. Det ska Hawa Ali Mahamed och de andra demokratiambassadörerna ändra på.

Demokratiambassadörerna är alla hemmahörande i Biskopsgården och har stora kontaktnät. De kommer särskilt rikta sig till förstagångsväljare och småbarnsföräldrar när de berättar vad valen innebär, hur man gör för att rösta och på vilket sätt man kan påverka med sin röst.

Lokal anknytning
En av demokratiambassadörerna är Hawa Ali Mahamed. Valdeltagandet i Biskopsgården legat runt 55 procent, en siffra hon hoppas ska öka nu.

– Det är bra att vi, som bor i området, går ut och informerar om vad valen handlar om. Folk behöver få veta varför det är bra att rösta, säger hon.

”Det kan bli ett långvarigt engagemang”
Aftab Soltani, född och uppvuxen i Biskopsgården, säger så här om varför hon är demokratiambassadör:

– Det viktigaste är att Biskopsgårdens röst också ska bli hörd. Jag vill engagera folk i området. Det kan bli ett långvarigt engagemang, inte bara ett som räcker fram till valet i september.

Med hjälp av ett stort lokalt kontaktnät kommer demokratiambassadörerna nå många grupper runtom i Biskopsgården. Hawa Ali Mahamed är till exempel aktiv i olika mammagrupper, där hon får chansen att prata val med småbarnsföräldrar.