Rösta online. Mer rörelse till unga, bättre skolmat, och mindre bilar i innerstaden. Det är några frågor kandidaterna till ungdomsfullmäktige vill driva om de tar en plats. 5 november börjar valet.  

Malte Barron Schöning är en av kandidaterna i årets val till ungdomsfullmäktige.

Ungdomsfullmäktige i Göteborgs Stad består av 101 ungdomar som är folkbokförda i Göteborg. Ungdomsfullmäktiges år startar vid årsskiftet och nu är det dags för stadens unga från årskurs 5 och upp till 17 år att rösta på sin favoritkandidat.

Kerstin Andell är biblioteksansvarig på Johannebergsskolan F–6, och i hennes uppdrag ingår att hjälpa barnen i årskurs 5 och 6 att rösta i valet.

­ – Jag besöker totalt fyra klasser och hjälper dem med det praktiska. Montessoriklasserna, fyra de också, kommer hit till skolbiblioteket och röstar. Alltså totalt åtta klassar, säger hon.

All info finns på hemsidan

Lärarna på Johannebergsskolan som informerar om hur man som elev kan läsa på om de kandidater som finns att rösta på. När Kerstin Andell träffar eleverna visar hon en informativ film om UF som finns på UF-valets hemsida.

– Det är en fantastisk hemsida, med all info som behövs, tycker jag. Jag brukar också ge eleverna i läxa att komma ihåg sitt personnummer, som behövs vid röstningen. Dessutom pratar jag om vad skillnaden är mellan ett födelsenummer och personnummer.

Det går att anmäla sig som kandidat ända fram till dess att valet börjar 5 november. En som var snabb med att anmäla sin kandidatur är Malte Barron Schöning, som går i sjuan på Skytteskolan i Högsbo. Han har redan suttit ett år i ungdomsfullmäktige, men känner sig absolut inte klar.

– Mitt motto, precis som i år, var ”Ett Göteborg för alla”. Jag tycker vi har kommit närmare men jag är inte nöjd än, säger han.

Tycker det är viktigt att rösta

Under året har Malte Barron Schöning bland annat jobbat med Göteborgs nya barnrättsplan och han har skrivit motioner om ökat deltagande till ungdomsfullmäktigevalet.

– Det har varit kul och lärorikt och nu vill jag att andra ska få chansen i UF, men helst inte på bekostnad av min plats, säger han och skrattar, men förtydligar att han nu försöker berätta på skolan om UF:s arbete och trycka på vikten av att rösta.

– Röstar man inte har man inte deltagit i det demokratiska samhället. Och om ungas röst ska bli hörd, desto viktigare är det att man röstar i ungdomsfullmäktige så att vi tas på större allvar.

Vill göra andras röster hörda

Malte har länge varit intresserad av politik och ser gärna en framtid som politiker.

– Min dröm är att bli riksdagsledamot, och gärna sitta i regering också. Jag har sympatier för ett visst parti men det är inte sådant jag uttrycker på grund av kampanjen till ungdomsfullmäktige. Man ska tycka att jag har en bra agenda – vilket parti jag gillar ska inte spela in. Jag vill också gärna göra andras röster hörda. Även om man inte röstar på mig får man gärna skriva till mig så ska jag försöka ta upp det i ungdomsfullmäktige.

Valet pågår 5–15 november och röstningen sker på webben. (se länk nedan)