"2 för 1, ölhink och helrör" på förmiddagen och "Den perfekta fyllan" på eftermiddagen. Det är några av programpunkterna när Göteborgs krogbransch möter myndigheterna på Krögarmässa under tisdagen.

Den allt mer frispråkiga marknadsföringen på stans krogar är bara ett av ämnena som dryftas när Krögarmässan nu arrangeras för andra gången.

Förra årets premiär lockade 130 deltagare, i år har 250 lokala krögare och andra i branschen anmält sig till den heldag då de får tillfälle att möta varandra och de myndigheter som deras verksamheter har en relation till.

Unik mässa

– Vad vi vet är vi den enda Krögarmässan av den här typen i landet, men det kommer representanter från Stockholm på studiebesök så intresset är stort även utanför Göteborg, säger Tina Norén Lallo på arrangerande Tillståndsenheten.

Det var de som tog initiativet till att anordna en mässa och tillsammans med bland andra miljöförvaltningen och Räddningstjänsten har man satt ihop ett föreläsningsprogram och en utställning efter krogbranschens önskemål.

Lokala frågor

– Vi hade planer på att informera mer om EU-regler och liknande men deltagarna ville hellre ha mer lokalt inriktade teman, så då har vi det, säger Tina Norén Lallo.

Därför kommer mässans föreläsningar till stor del att handla om det växande problemet med krogarnas allt yviga marknadsföring, med ökat fylleri som följd.

– Erbjudanden som ”2 för 1”, ”3 för 1” eller till och med ”4 för 1” blir allt vanligare men är inte tillåtna om man inte samtidigt ger samma rabatt på det övriga utbudet också. Man får inte heller ha ”lockpriser” som är lägre än inköpspriset ”plus skäligt påslag”, enligt alkohollagen, säger Tina Norén Lallo.

Lagen säger också att reklamen för alkohol på krogarna inte får vara ”påträngande” eller ”uppmanande”.

– Det här är ett växande problem som vi kommer att arbeta mer intensivt med framöver, säger Tina Norén Lallo.

Svårt kontrollera helrör

Försäljningen av så kallade ölhinkar och helrör med sprit kommer också att diskuteras på Krögarmässan.

– Problemet när man säljer så stora enheter är att krogpersonalen inte har någon kontroll på vem som dricker vad, om det är hela sällskapet som delar på flaskan eller om det är en av dem som dricker allt. Serverar man sådana mängder ökar fylleriet och därmed oroligheterna, säger Tina Norén Lallo.

Fotnot:
Krögarmässan pågår på tisdagen mellan klockan 9 och 16, på Elite Park Avenue Hotel.