Ny lagstiftning på väg. Efter fotbolls-VM för herrar i somras fördubblades antalet personer som sökte hjälp hos Göteborgs Stads spelberoendeteam. Enligt Johan Conse, psykoterapeut på teamet, är det de riktigt snabba spelen – så kallad livebetting – som är allra farligast för dem som befinner sig i riskzonen.

Johan Conse är psykoterapeut och arbetar som behandlare på Spelberoendeteamet. Foto: Privat

– Det är ofta väldigt kort tid mellan insats och eventuell belöning, vilket triggar hjärnans belöningssystem. Vi människor gillar lekar och spänning, och det vet ju spelbolagen. För många som har problem med sitt spelande blir livebettingen en ångestfylld kamp för att vinna tillbaka pengar man redan förlorat, säger han.

Under augusti och september 2018 fick spelberoendeteamet ta emot 40 nybesök, vilket är en fördubbling jämfört med motsvarande period förra året. Spelberoendeteamet ger råd, stöd och behandling för göteborgare som har problem med spel om pengar. Ofta har de som söker hjälp stora problem och är kraftigt skuldsatta, och det är vanligt att de söker hjälp först efter att ha blivit konfronterade av sin omgivning.

Kicksökande eller flykt från verkligheten
– Vi erbjuder kognitiv beteendeterapi med fokus på deras tankar känslor, och beteende kring spel. Det är viktigt att identifiera vilket behov spelet fyller för varje person – det kan vara att man söker kickar, men också handla om stresshantering eller att man vill fly från livet, säger Johan Conse.

Han berättar att spelandet brukar öka tillfälligt i samband med alla större mästerskap, men han och hans kolleger ser också en mer övergripande ökning där allt fler personer får problem med att hantera sitt spelande.

Reglering vid årsskiftet
– Visserligen ser vi att det totala antalet människor som spelar sjunker, men problemspelarna blir fler och spelar för större belopp. Enligt Folkhälsomyndigheten står problemspelarna för 75 procent av spelbolagens omsättning, och då ska man ha i åtanke att de bara utgör 0,4 procent av Sveriges befolkning, säger han.

Vid årsskiftet 2019 kommer en ny lagstiftning som ska reglera spelmarknaden, som i dag på många sätt är oreglerad. Den innebär bland annat att spelbolagen måste ansöka om licens för att få verka, och därmed förbinder sig att bland annat hålla koll på spelarnas beteende för att identifiera problemspelare.

Riktad reklam till problemspelare
Enligt de nya reglerna får bolagen inte heller erbjuda personlig reklam, och det ska bli lättare för personer som känner att de är på väg att förlora kontrollen att stänga av sig själva från bettingsidor. Detta är i dag svårt på de flesta kommersiella spelsidor.

– I dag riktar bolagen personlig reklam till människor som redan har problem. De försöker stänga av sig, men får i stället erbjudanden om bonusar och mer pengar att spela för, säger Johan Conse.

Han är försiktigt positiv till den nya lagstiftningen.

– Regleringen är ett bra första steg och vi hoppas den kommer hjälpa, säger han.