Hallå där, Edvin Johansson! Du är nyvald ordförande i ungdomsfullmäktige. Hur känns att ha fått det förtroendet?

‒ Väldigt stort. Det är en trygghet att veta att de andra i ungdomsfullmäktige litar på mig. Jag har varit med i tre år och haft jätteroligt. Nu ser jag fram emot att ta nästa steg och hoppas att de som är nya i fullmäktige ska uppleva det lika positivt som jag har gjort.

Vilka frågor kommer du att jobba med?
‒ Det blir mycket skolfrågor och kollektivtrafik. Jag anser att kollektivtrafiken ska vara kostnadsfri för alla unga. Det är viktigt att kunna röra sig fritt i staden utan att vara beroende av en vuxen. På så sätt minskar segregationen och det blir lättare att ta sig till träningen eller kanske hälsa på en kompis på sommarlovet.
Andra viktiga frågor jag kommer att fokusera på är att höja kvalitén på skolmaten och ett mer bättre betygsystem. Som det är idag kan ett sämre resultat på en enskild del dra ner hela betyget. Det är ett orättvist system som är svårt att förhålla sig till för både elever och lärare.

Vad gör du när du inte arbetar med ungdomsfullmäktige?
‒Jag går i åttonde klass på Sannaskolan och på min fritid sjunger jag och är även engagerad i Majorna-Linnes ungdomsråd.

Hur kommer det sig att det blev politik för din del?
‒ Jag har alltid varit intresserad av vad som händer i vårt samhälle och att förbättra det. När det kom några från ungdomsfullmäktige på besök till vår skola kände jag att det fanns ett sätt att påverka. Så jag kampanjade till en plats och kom in.

Vad skulle du säga till någon i din ålder som är ointresserad av politik?
‒ Att det inte alls är så formellt som det verkar. Att det är väldigt roligt att ta sin plats och säga vad man tycker och engagerar sig i de frågor som rör oss unga. Om du vet något du inte tycker är bra ‒ ta tag i det och tillsammans kan vi göra Göteborg bättre för oss unga. Det är vår stad också.