När fastemånaden ramadan avslutas på måndag passar stadsdelen Biskopsgården på att utbilda sina chefer i mångkulturellt ledarskap. Under eftermiddagen får de lära sig mer om mångfaldens drivkrafter och världsreligionerna i praktiken.

– Vi är en mångkulturell stadsdel med många medarbetare som har en annan bakgrund än den svenska. Det ställer stora krav på att ledarna i Biskopsgården är duktiga på ett mångkulturellt ledarskap, säger stadsdelschef Björn Järbur.

Bryter fasta med te och dadlar

Han berättar att tankarna på en sådan här utbildningsdag har funnits länge. Det hela föll på plats när ett av de ordinarie mötena visades sig planerat i samband med att de flesta muslimer avslutar fastemånaden med en Eidfest.

Under eftermiddagen kommer de därför på traditionellt sätt att bryta fastan med te och dadlar.

Ett led i Equal-projektet

– I år blir det ingen julfest, det blir det här i stället. Vi måste inse att vi inte längre lever i ett monokulturellt samhälle, utan i ett mångkulturellt. Våra medarbetare kommer från jordens alla hörn, säger Björn Järbur.

Utbildningsdagen är ett led i Equal-projektet ”Make your future” och arrangeras i samarbete med Sensus studieförbund.

Fotnot:
Eid el-fitr är det arabiska namnet på fastebrytarhelgen och uttalas ungefär ”ejd” eller ”aiid”, beroende på arabisk dialekt.