Emigranternas Hus heter Sveriges nya nationella migrationscentrum som invigdes på torsdagen. Centret, som ligger på historisk mark i gamla Tullhuset på Packhuskajen, är tänkt att bli mötesplats och forskningscentrum för ut- och invandrarfrågor.

– Emigranternas Hus ska vara en mötesplats som kan bidra till att göra Göteborg lite bättre och att vi i Sverige lär oss mer om varandra. Då är historien betydelsefull, sa kommunalrådet Göran Johansson (s).

5842_2.jpg”Göteborg är rätt plats”

Med ett klubbslag förklarade han därmed Emigranternas Hus för invigt.

Klubbslaget fick symbolisera slutpunkten på en över 20 år lång diskussion om var, när och hur ett Emigranternas Hus skulle komma till stånd.

Den första motionen om Emigranternas Hus lades i Göteborgs kommunfullmäktige redan 1983 av bland andra Berit Flyborg som sedan drivit frågan genom åren.

– Göteborg är precis rätt plats för att manifestera Sveriges emigranter så detta är en lyckodag. Men man gör inte nåt sånt här ensam utan det är många som har ställt upp, konstaterar hon nöjt.

Sal för släktforskning

4F58.jpgUngefär en miljon utvandrande svenskar gick Sillgatan ner från Göteborgs centralstation på väg till båten som skulle ta dem till Amerika.

På vägen var de tvungna att passera Tullhuset för att visa upp sina emigrationshandlingar innan de lämnade Sverige.

Uppe på andra våningen på Packhuskajen 7 finns nu en forskarsal och tillgång till databaser för dem som vill forska om utvandrade släktingar.

Men det nationella migrationscentret kommer också att vara öppet för exempelvis sociologisk forskning och även ta emot grupper för undervisning.

Snuset viktigt

259C.jpg– Vi vill kunna göra jämförelser mellan de svenska utvandrarna och dagens invandrare och på så sätt hjälpa till att skapa fredliga förbindelser mellan de cirka 70 nationaliteter som finns i Göteborg, säger Berit Flyborg.

I lokalerna finns också utställningen ”En smak av Sverige” om svenskarnas snusvanor som de förde med sig till USA.

I många städer, som Chicago, Minneapolis och Seattle, fick snuset gator uppkallade efter sig, de så kallade snusboulevarderna.

Göteborgs Stad har bidragit med en miljon kronor till Emigranternas hus som ägs av stiftelsen med samma namn.

Fotnot:
En fjärdedel av befolkningen lämnade Sverige under den stora massutvandringen från mitten av 1800-talet och fram till 1930-talet.