Att ljussätta Eriksbergskranen var en lysande idé - så bra att projektet nu fått internationell uppmärksamhet och belönats med priset "Award of Excellence".Ännu ett skäl för göteborgarna att se upp till kranen i hamninloppet alltså.

Den vitt förgrenade organisationen IALD – International Association of Lighting Designers – bedömer varje år spännande ljussättningsprojekt världen runt.

När Eriksbergskranens ljusdesign nyligen uppmärksammades vid en ceremoni i Las Vegas var det allra första gången ett svenskt projekt föll den kräsna juryn i smaken. Konkurrensen var hård – bara sju av 210 inskickade bidrag kvalificerade sig för de eftertraktade priset ”Award of Excellence”.

”Värdefullt bidrag till den lokala kulturen”

Älvstranden Utveckling AB som står bakom satsningen har redan tidigare fått positiv respons av göteborgare i allmänhet – och de boende vid hamninloppet i synnerhet.

Ljusdesignern Karl Piipo på Lina Färje och Deike Canzler på Ljusarkitektur som står bakom arbetet får många lovord av den internationella juryn:

”Med en enastående precision har man fört samman form, struktur och färg på ett remarkabelt sätt. Ett värdefullt bidrag till den lokala kulturen”, heter det bland annat i juryns omdöme.

7D64.jpg

Foto: Mikael Silkeberg