Medborgardialog i 22 länder. Hur ser vi på rymden? Varför ska vi utforska den? Och hur påverkar den våra liv? Gör din röst hörd när Europeiska rymdorganisationen, ESA, tillsammans med Universeum bjuder in till medborgardialog den 10 september.

Under en heldag kommer 100 deltagare få ge sin syn på rymden och rymdforskning. Frågor som rör bland annat klimat, säkerhet och väderförutsägelser ska diskuteras och debatteras på Universeum. Debattdeltagarna är kanske du och jag.

– Alla är välkomna att delta och det krävs inga förkunskaper, säger Pernilla Warberg som håller i evenemanget.

ESA arrangerar medborgardialogen i 22 medlemsländer samtidigt. Allt som sägs dokumenteras och sammanställs. Målet är att ett tvärsnitt av befolkningen i Europa ska ge sin syn på rymden och ESA. Det kommer sedan ligga till grund för ESA:s framtida arbete.

Både samtal och individuella inlägg
– Eftersom ESA finiseras av sina medlemsländer är de en fråga om demokrati att låta ländernas medborgare komma till tals.

Upplägget för dagen bygger på en workshopsmetod där deltagarna delas in i mindre grupper med varsin borsvärd, som håller ordning på frågeställningar och tider. Varje grupp var sin en fråga att först prata om tillsammans och sedan går man bordet runt för att låta alla svara individuellt.

Vid lunchtid blir det även föredrag av bland annat rymdforskaren Malcolm Fridlund.

Evenemanget sker på Universum som sammarbetar med Göteborgsregionens kommunalförbund, GR.

Anmälan: Sista anmälningsdagen till medborgardialogen är den 4 september och det finns fortfarande platser kvar. Du kan anmäla dig här.

544E_2.jpg