Tio sönderslagna glasrutor på ett par skolor och en bank. Krossade rutor på fyra spårvagnar och en trafikledarbil. Det blev facit när ungdomsgäng vandaliserade i skydd av mörkret under söndagskvällens strömavbrott i nordöstra Göteborg. Händelserna överdrevs kraftig i medierna menar berörda stadsdelsförvaltningar, bostadsbolagen och kommunens försäkringsbolag Göta Lejon.

Under det två timmar långa strömavbrottet blev fyra spårvagnar stående på spåret nära hållplatsen Hjällbo centrum.

Trafikledarbil fick vindrutan förstörd

– Sedan vi utrymt vagnarna och transporterat förarna därifrån blev en vagn på Hjällbo hållplats utsatt för stenkastning och fem stora rutor slogs ut. Dessutom har personer varit inne och förstört några stolar, säger Lars-Olof Gustafson, trafiksäkerhetschef vid Göteborgs Spårvägar AB.

På de andra vagnarna slogs mindre rutor i dörrarna sönder.

– En trafikledarbil blev också utsatt för stenkastning i Angered, så att vindrutan förstördes. Men inga personer skadades, varken resenärer eller våra anställda.

Lars-Olof Gustafson kan inte uppskatta värdet av förstörelsen, men händelsen är anmäld till polisen.

– Vi har en handfull anmälningar, främst om skadegörelse, sa Håkan Frank från polisen vid en presskonferens på måndagen, anordnad av Göteborgs Stad.

”Inte värre än en vanlig helg”

Där vittnade personer från stadsdelsförvaltningarna, bostadsbolagen och kommunens eget försäkringsbolag om att händelserna överdrivits kraftigt i medierna som talat om ”våldsamma upplopp”, ”totalt kaos” och ”förstörda köpcentra”.

Enligt fältassistenter och andra som var med på kvällen var det ”inte värre än en vanlig helg”.

Håkan Frank kunde inte svara på varför polisen på söndagskvällen talat om omfattande skadegörelse och upplopp.

– Jag kan inte uttala mig om det. Men i ett skede var situationen kaotisk för kollegorna på plats. Vi ser mycket allvarligt på att stora gäng kastar sten på bland annat poliser. Det rubriceras som våldsamt upplopp och det utreder vi nu, sa Håkan Frank.

Lars Muregård, stadsdelschef i Gunnared, ville ha en förklaring till ”krigsrubrikerna”.

”Inga verksamheter är inställda”

– När jag såg rubrikerna i morse trodde jag det var fullt krig. Jag tycker att det är oerhört väsentligt att noga utreda hur det kunde bli så upphaussat.

– Vi lägger ner mycket tid och kraft på att utveckla stadsdelarna i nordost. Men vi kan jobba hur mycket som helst med 20-30 bra saker, sedan kan en enda sådan här händelse förstöra allt, för den kommer folk ihåg, sa Lars Muregård.

Förutom stenkastningen mot spårvagnarna krossades glasrutor på bland annat Nytorpsskolan och Bergsgårdsskolan samt en ruta på Handelsbankens kontor i Hjällbo.

– Sammanlagt är tio glasrutor krossade i Hammarkullen och Hjällbo, men det är ovisst om alla slagits sönder under strömavbrottet, säger Ingrid Unger, informationssekreterare på stadsdelsförvaltningen i Lärjedalen.

– När jag kom hit i morse befarade jag att det skulle vara mycket mer, men så var det alltså inte. Inga verksamheter är inställda, säger Ingrid Unger.

”Överdriven rapportering ur Gunnareds synvinkel”

Hennes kollega i Gunnared, Rolf Svensson, har inte fått rapport om enda sönderslagen ruta efter helgen.

– Rektorer och enhetschefer har kollat sina anläggningar nu på morgonen, men förutom två rutor som med största säkerhet var krossade före helgen, har vi inte hittat något alls – varken på skolor, fritidsanläggningar eller äldreboenden, säger Rolf Svensson.

I medierna har det talats om ”viss vandalisering” i Lövgärdet.

– Inget är förstört på våra skolor eller äldreboenden. Vid Lövgärdets centrum har vår fastighetsansvarige gått runt och tittat och vi har varit i kontakt med Gårdstensbostäder om Gårdstens centrum. Där finns inget heller, säger Rolf Svensson.

– Utifrån Gunnareds synvinkel upplever jag rapporteringen i tidningar och radio som väldigt överdriven. Vi hittar helt enkelt ingen skadegörelse.

Stenkastarna troligen redan kända av Ung & Trygg

Dan Gaversjö är projektledare för Ung & Trygg i Göteborg, ett projekt som ska förhindra rekryteringen till kriminella ungdomsgäng.

Han tycker att det allvarligaste är att ungdomarna gav sig på spårvagnar med stenkastning.

– De allra flesta ungdomar i Angered är fantastiskt duktiga, skötsamma och har fina betyg. Men det finns en liten klick som står utanför samhället, det är de som gör sånt här, de passar på när ljuset släcks. Men de är inte typiska för nordost, säger Dan Gaversjö.

– Med största säkerhet är de som kastade sten redan kända av oss.

Varför är det då så svårt att komma åt dem?

– Det är en fråga om samverkan mellan främst polis och socialtjänst. Numera har vi två socialsekreterare som åker med polisen i nordost.

– Men ännu är vi inte tillräckligt bra på att skapa ett slags trygghetskedja, att se till att de här kända personerna hela tiden har en vettig sysselsättning så att de inte hänger ute på kvällarna, säger Dan Gaversjö.