Vad gör EU för miljön? Det ska Europaparlamentariker, Göteborgspolitiker, debattörer och experter inom miljöområdet diskutera på en stor paneldebatt på Musikens hus i Majorna nästa vecka. Arrangemanget är en del av Europaveckan 5-11 maj som firas i Västsverige för nionde året i rad.

– Paneldebatten om miljön är en av de programpunkter under Europaveckan som är öppen för allmänheten. Bland andra medverkar tre Europaparlamentariker och miljödebattören Stefan Edman, säger Gerda Roupe, som jobbar med internationella frågor på stadskansliet.

Sedan ett par decennier tillbaka firas Europadagen den 9 maj. Initiativet till att uppmärksamma europafrågor under en hel vecka togs inför 50-årsjubileet år 2000. Europaveckan firas i hela Västsverige.

77EC.jpg
Många olika aktörer bidrar med aktiviteter: organisationer, kommuner, föreningar och myndigheter. Tidigare har man försökt att ha ett sammanhållande tema för de olika arrangemangen, men i år har man valt att inte ha något tema.

– Europaveckan lever sitt eget liv. Det är svårt att hålla sig till ett tema eftersom det är så många olika arrangörer, allt från bibliotek till företag. Konceptet har uppmärksammats och kopierats av flera andra regioner i Sverige, säger Gerda Roupe.

Alla initiativ och arrangemang uppmuntras. Därför omfattar programmet för Göteborg både miljödebatt, festival om mänskliga rättigheter och föreläsning om interkulturell dialog i vardagen.

Sedan några är också Europa-bakelsen ett begrepp. Den består av florentinskålar doppade i mörk choklad och fyllda med choklad- och hallonmousse. En maräng och en flagga från ett europeiskt land fullbordar bakelsen vars recept är ett vinnande tävlingsbidrag av en elev på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.