Med diskussioner, dans, musik och kulinariska utsvävningar firas Europaveckan i Göteborg och Västsverige ända fram till och med söndag. ”Europaveckan har inget politiskt syfte mer än att stimulera debatten. Om Sverige ska få något verkligt inflytande i EU så måste vi ha en konstruktiv dialog även på medborgarnivå”, säger Micael Nord på Info Point Europa.

– Nu är det 25 länder som ska samarbeta och då måste vi se till att också Sverige gör sin röst hörd, säger Micael Nord, på Info Point Europa som samordnar Europaveckan.

Inte bara ja-frågor

Micael Nord tycker också att intresset för EU och Europafrågorna har tagit fart.

– Man diskuterar frågorna på ett nytt, konstruktivt sätt. Därmed inte sagt att man under Europaveckan bara diskuterar ja-frågorna och i positiva ordalag, säger Micael Nord.

5B64.jpg
På lördag den åttonde maj har till exempel nätverket för en folkomröstning om EU:s konstitution ordnat ett protestmöte i Brunnsparken.

Rekordmånga kommuner

Årets Europavecka har ett digert program i mer än 40 kommuner i Värmland, Halland och Västra Götaland, vilket är rekord. I Göteborg kommer olika aktiviteter att avlösa varandra vid scenen i Nordstan.

Det blir matlagning med stjärnkocken Mats Nordström och musikuppträdanden men också tyngre programpunkter som debatter mellan EU-parlamentariker och kandidater i det kommande valet.

Ett stort antal debatter, seminarier och inspirationsmöten äger också rum på andra ställen runt om i Göteborg (för fullständigt program se länkarna nedan).

– Men framförallt så händer det väldigt mycket ute i skolorna under Europaveckan. Både grundskolorna och gymnasierna gör skolarbeten om Europa och EU och även med internationell prägel.

Dogge som boxningsdomare

Hela Europaveckan avslutas på Europadagen på söndag den nionde maj.

Under ”Stjärnornas dag” i Bältesspännarparken välkomnar Göteborg EU:s tio nya medlemsländer under en högtidlig ceremoni.

Dogge Doggelito från Latin Kings kommer att agera domare under en verbal boxningsdebatt mellan EU-parlamentariker och publiken bjuds också på sång, musik och europabakelser.

– På Europadagen på söndag kan man lära sig mer om Europa och EU. Det finns många sakkunniga och politiker på plats som man kan fråga och diskutera med. Annars går det bra att bara komma och lyssna på musik och äta europabakelsen, säger Micael Nord.

Arrangörerna bjuder på en variant av den urpsrungliga Europabakelsen som var en chokladdoppad flarnkorg fylld med choklad- och hallonmousse, toppad med italiensk maräng.

Fotnot:
Europaveckan ordnades första gången år 2000 på initiativ av Västra Götalandsregionen för att uppmärksamma 50-årsjubileet av Roberg Schumans tal inför bildandet av kol-stål-unionen 1950.

Info Point Europa i Göteborg är ett partnerskap mellan Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Västsveriges EU- och representationskontor West Sweden.

Den 13 juni är det val till Europaparlamentet. Svenskarna ska välja 19 representanter av Europaparlamentets totalt 736 ledamöter.