Öppet möte om immigrationen i EU. Hundratals gymnasieelever deltar i tävlingar om EU och seminarier om frivilligarbete och i Nordstan blir det öppet möte om immigrationen i EU. Nästa vecka är det Europavecka i Göteborg.

Europaveckan börjar redan på måndag morgon med ett seminarium på Hvitfeldtska gymnasiet om möjligheterna att studera och arbeta ute i Europa. Seminariet ordnas av Europa Direktkontoren i Västsverige och organisationen Transfer och har fokus på hur man kan jobba som volontär, eftersom 2011 är Europeiska året för frivilligarbete.

Öppet möte på Nordstadstorget
På måndag kväll, 17.30–19.00, blir det öppet möte på Nordstadstorget om immigration och integration som en möjlig väg till tillväxt i Europa. Mötet hålls på Expo 2 i Nordstan, vid hissarna till parkeringshuset, nära fiskaffären.

Här kan man lyssna till och diskutera med Maria Åsenius, kanslichef hos EU-kommissionären Cecilia Malmström, Birgitta Losman, regionråd i Västra Götalandregionen samt Josefine Schultz som leder Projekt 100, ett projekt som drivs av stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg och medfinansieras av ESF-rådet. Mötet arrangeras av EU-kommissionens Stockholmskontor och Europa Direkt i Göteborgsregionen.

– Vi har många arrangemang under hela året och i år har vi valt att lägga tre arrangemang under Europaveckan, varav två är riktade direkt till gymnasieelever, säger Anna Sandkvist på Europa Direkt Göteborgsregionen.

Unga tävlar om Brysselresa
På fredag deltar fem västsvenska gymnasieklasser, bland annat från Hvitfeldtska och Engelska skolan i Göteborg i en tävling som har till syfte att skapa uppmärksamhet och intresse hos ungdomar för demokrati, Eu och Europaveckan.

– På fredag är det final på Stadsbiblioteket i Göteborg och en jury kommer att bedöma elevernas tävlingsbidrag. Första pris är en studieresa till Bryssel för hela vinnarklassen, säger Anna Sandkvist.

Europaveckan har som syfte att framhäva kulturell mångfald och rikedom i Europa och att uppmärksamma Europadagen 9 maj. Det var 9 maj 1950 som Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade sitt förslag om en kol- och stålgemenskap i Europa, det som senare blev EG och EU.