”Stöts och blöts med olika kulturer”. Under två veckor finns tolv volontärer från resten av Europa i Göteborg. Syftet är att de ska utvecklas som personer, och på programmet står bland annat målning i stadens satsning 21 km konst.

Volontärverksamheten Iter har gett över 100 unga göteborgare mellan 18 och 29 år möjligheten att resa ut i Europa arbeta som volontärer inom vitt skilda områden. Verksamheten, inom ungdomsenheten social resursförvaltning, riktar sig till ungdomar som fastnat och inte kommer vidare till jobb eller studier. Iter är latin och betyder resan eller vägen.

– Det symboliserar den faktiska resan men även den inre resan. De här volontärresorna är väldigt utvecklande, säger samordnaren Anna Lilja.

Just nu finns för första gången – inom Iter – europeiska volontärer på plats i Göteborg. De är tolv stycken och kommer från England, Estland, Grekland, Italien, Slovenien och Spanien.

– Det känns jättebra att återgälda vad Europeisk volontärtjänst har gjort för alla göteborgare som åkt iväg.

Ska måla fyra konstverk
Volontärerna anlände till Göteborg 18 september och stannar i två veckor. De bor tillsammans på vandrarhem.

– Man stöts och blöts med olika kulturer, åldrar och språk och det är ett bra tillfälle att öva på sin engelska, säger Anna Lilja.

Under tiden de är i Göteborg ska ungdomarna hjälpa till i målningsarbetet 21 km konst tillsammans med Sätt färg på Göteborg.

– Det ska vara med och måla bland annat fyra olika konstverk. Det görs inomhus på plattor som sedan sätts upp på väggar i stan.

Förutom att skapa konstverk kommer ungdomarna diskutera och reflektera över sitt lärande i projektet. Det är ett av huvudmålen med EU:s ungdomsprogram. De kommer att träna på att prata på ett främmande språk och reflektera över hur de fungerar i ett nytt kulturellt sammanhang.

Lagar mat med familj
Ungdomarna kommer också att göra olika studiebesök, bland annat till Stadsbiblioteket, Stadsmuseet och KFUM:s actionhall. De ska också möta göteborgare, bland annat under en internationell kväll med inbjudna gäster och på en hemmahos-aktivitet hos några göteborgare.

Till allra största del bekostas volontärernas vistelse i Göteborg av medel från EU:s ungdomsprogram Erasmus+.