Vägen till högskolestudier för invandrarungdomar med utländsk gymnasieutbildning ska kortas. Det är målet med Angeredsgymnasiets T-grupp som är ett av 32 projekt inom Urban II Göteborg. På måndag visar de upp sig på en mässa på Folkets hus.

Urban II är en storstadssatsning inom EU med syfte att öka den sociala och ekonomiska sammanhållningen mellan medlemsstaterna genom att minska de regionala obalanserna.

45 miljoner från EU

Göteborg är den enda svenska stad som deltar. Här är målet att skapa en hållbar ekonomisk och social förnyelse i stadsdelarna Gunnared, Lärjedalen och Lundby. Föreningar, näringsliv, skolor och andra aktörer är engagerade i arbetet för att stärka mänskliga resurser och göra närområdena i till exempel Kvillebäcken, Hammarkullen och Lövgärdet mer attraktiva.

Sammanlagt har Urban II Göteborg 136 miljoner kronor till arbetet som startades 2002. 45 miljoner kommer från EU och merparten av den resterande summan från stat och kommun. Men även kyrkor, studieförbund och privata företag är med och finansierar projekt.

Ett av projekten som finns med på Folkets hus är Angeredsgymnasiets T-grupp som är ett samarbete där också Vingagymnasiet och Göteborgs universitet deltar. Där är syftet att nyanlända ungdomar med utländsk gymnasieutbildning snabbare ska kunna komma in på högskolan.

Nya projekt välkomnas

Genom att validera sina betyg, tentera av gymnasie- kunskaper och behörighet i svenska samt på olika sätt lära känna och bekanta sig med universitetsmiljön kan ungdomarna förkorta ”väntetiden” från 4-5 år till 1-2 år.

– Efterfrågan har varit stor och nu står ungdomar i kö för att få delta i projektet, säger Susan Runsten, programansvarig på Urbansekreteriatet.

Och hittills har resultaten också varit positiva. En stor majoritet av de som gjorde testet för behörighet i svenska i våras blev godkända.

– Det händer en hel del i många projekt och det är det vi vill visa med den här dagen. Sedan finns det också 29 miljoner kvar att fördela under de två återstående åren och därför tar vi gärna emot förslag på nya bra projekt, säger Susan Runsten.

Under mässan blir det också paneldebatt på temat ”Staden som tillväxtmotor – segregation som hot” med representanter från bland annat kommunstyrelsen och näringslivet.