Sportlovskul i Bergsjön. Familjebostäder samarbetar sedan i höstas med arbetsförmedlingen och erbjuder praktik/arbetsträning för långtidsarbetslösa som bor i Bergsjön – så kallade Gröna Jobb. Under sportlovsveckan har Gröna Jobb-personal varit på plats vid den populära skridskobanan.

– Det känns som ett bra jobb för jag är intresserad av utemiljöer och trädgård, säger Sacdiya Gedi som är en av Familjebostäders fyra Gröna Jobbare.

Sacdiya Gedi har tidigare erfarenhet som lokalvårdare genom Samhall, men är nu en del av den nya jobbsatsningen. Hon bor bokstavligen ett stenkast från Familjebostäders distriktskontor i Bergsjön och känner väl till området och människorna som bor här omkring.

Kul på sportlovet
Den här veckan arbetar hon och hennes kollegor med att hjälpa sportlovslediga barn att trä på sig skridskor och hjälmar för att glida runt på den populära konstisbanan mitt på Rymdtorget. Det är kallt, men tillsammans håller de värmen med småprat och skridskosnörning.

Möjlighet till arbete och självförsörjning
Gröna Jobb innebär en två månader lång praktik/arbetsträning fem dagar i veckan med arbetsuppgifter som omhändertagande av grönytor, miljöstationer, allmänna utrymmen och som eventvärdar, till exempel vid Bergsjöns populära skridskobana under sportlovet.

Syftet med att erbjuda praktik/arbetsträning är att öka individers möjligheter till arbete och självförsörjning. Och genom en stärkt bemanning som engagerar sig i Familjebostäders utemiljö i Bergsjön, finns en förhoppning om att Gröna Jobb leder till en ökad trygghet och nöjdhet bland hyresgästerna i området.
Gröna Jobbare

Just nu har Familjebostäder fyra Gröna Jobb-praktikanter – Kofi McDouall, David Runds, Sacdiya Gedi och Faysal Omar Igalle. Handledare är Pierre Boutagi som har anställts i sex månader för att med hjälp av Familjebostäders miljövärdar ta fram lämpliga arbetsuppgifter. Kofi, David, Sacdiya och Faysal praktiserar fram till 31 mars i år.

6D68.jpg

Håller värmen. Gröna Jobb-personalen håller värmen tillsammans i vinterkylan och hjälper de små på med skridskor. Från vänster: Sacdiya Gedi, Faysal Omar Igalle, handledare Pierre Boutagi och Kofi McDouall.