Från första advent fram till fredag 19 december har det inträffat sju bränder i Göteborgsområdet som orsakats av levande ljus. Det är färre än motsvarande tid förra året konstaterar Claes Thornberg, brandorsaksutredare på Räddningstjänsten i Storgöteborg. Han betonar vikten av att ha en väl fungerande brandvarnare.

Fram till idag, fredag 19 december, har det inträffat sju bränder i Göteborgsområdet som orsakats av levande ljus. Det är färre än motsvarande tid förra året. Det visar de uppföljning som Vårt Göteborg gjort. Nättidningen har fortlöpande rapporterat alla ljusrelaterade bränder i Göteborg.

– Det är inte lika många som förra året. Vi ligger lite under då vi hade 12-13 ljusbränder samma tid förra året, säger Claes Thornberg, brandorsaksutredare på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Alla de sju bränderna har dessutom varit små i omfattningen vilket Claes Thornberg givetvis tycker är bra.

Rapporterade ljusbränder sedan första advent >>

Brandvarnaren viktig

Brandvarnare har en viktig roll för att upptäcka bränderna. I tre av de sju fallen har göteborgare uppmärksammats på brand tack vare en brandvarnare.
26FC.jpg
Claes Thornberg hoppas att brandvarnare blir den stora julklappen i år. Han vill också att de kommunala bostadsföretagen ser över så att deras hyresgäster sköter sina brandvarnare och byter batteri när det behövs. Familjebostäder, Poseidon och Bostadsbolaget tillhör de bostadsbolag som köpt in brandvarnare till sina hyresgäster.

– Det är typiskt och vanligt att brandvarnaren inte sköts riktigt eller har gammalt batteri, berättar Claes Thornberg.

Stort mörkertal

Claes Thornberg tror att antalet tillbud med levande ljus är betydligt större.

– Jag tror att det är ett stort mörkertal. Jag tror det sker väldigt många, mer eller mindre allvarliga tillbud, som räddningstjänsten inte får reda på.

Antalet ljusbränder kan också komma att stiga kring jul- och nyårshelgen. Dessutom tillkommer nyårsfyrverkerierna som varje år orsakar cirka fem bränder i Göteborgsområdet.