Ändrad lagstiftning har haft effekt. 1 januari började de nya reglerna för spel och kasinon i Sverige att gälla. Spelberoendeteamet, som drivs av social resursförvaltning, har märkt en positiv förändring under våren. ”Söktrycket till oss har minskat”, säger Johan Conse, psykoterapeut.

Spelberoendeteamet möter män och kvinnor som fastnat i ett spelberoende. Dessutom har teamet även telefonkonsultationer med oroliga anhöriga och chefer. Söktrycket från personer som behöver hjälp har ökat de senaste åren, men i mars vände det.

– Vi är tillbaka på samma nivå som för två år sedan, säger Johan Conse.

Anledningen är enligt honom att den nya spellagen har haft bra effekt. Lagen innebär bland annat att alla spelbolag som fått licens att bedriva verksamhet förbundit sig att erbjuda tjänsten spelpaus.se – en sajt där personer kan gå in och blockera sig från spel på all form av onlinespel och i butik. En sådan avstängning går inte att ångra, ändra eller avsluta i förtid.

– Det har inneburit en enorm lättnad för anhöriga och spelaren själv att veta att man är spärrad.

Direktreklam förbjuden
Det andra som haft stor effekt är att bolagen inte längre får göra direktreklam genom sms och mejl.

– Förut fanns det inget reglemente för spelbolagen att förhålla sig till och de gjorde allt för att locka tillbaka kunder som försökte sluta. Till exempel genom att sätta in pengar på deras konto som de fick spela med. För våra klienters förändringsprocess betyder det jättemycket att slippa bli lockad tillbaka, säger Johan Conse.

Den ökade uppmärksamheten i media när det gäller spelberoende har också varit viktig, anser Johan Conse. Rapporter om den mörka sidan har gjort att fler vågar berätta om sitt beroende.

– Vi märker att förståelsen och hjälpen från anhöriga nu är större, säger han.

Inte längre någon skillnad mellan män och kvinnor
Förra sommaren erbjöd spelberoendeteamet akuttider för att möta upp söktrycket i efterdyningarna av fotbolls-VM. Även i år blir det fler akuttider efter sommaren.

– Vi behöver beredskap efter sommaren. Semestertid och jultid är tillfällen då ett beroende lättare avslöjas. Det kanske upptäcks att det inte finns några pengar kvar att åka på semester för.

Det är till största delen män som söker sig till Spelberoendeteamet. Siffror som Folkhälsomyndigheten presenterade i april visar dock att när det gäller problemspelande finns inte längre någon skillnad mellan män och kvinnor, med undantag för åldersgruppen 18–24 år där männen dominerar.

– Det är något vi får fundera på – hur vi ska nå ut till alla.

Ny mottagning i Göteborg
Sedan i maj finns större resurser i Göteborg för att möta spelberoende. Sahlgrenska Universitetssjukhuset öppnade då nämligen en specialistmottagning för spelberoende och skärmhälsa.

– Mottagningen jobbar med samma metoder som oss. För oss är initiativet jättepositivt. Vi har tidigare samarbetat med Karolinska Institutet och Region Skåne när det gäller metodutveckling och forskning. Det blir lättare att samarbeta på hemmaplan i stället, säger Johan Conse.