Nytt för i år att en dator slumpade fram namnen. Nu är det lottat och klart! För 14:e året i rad har Göteborgs Stad delat ut sommarjobb till gymnasieungdomar. I år får 1 350 tjejer och killar ett feriejobb under fyra veckor, till en kostnad av 15 miljoner kronor.

Lottningen av feriejobben är ett vårtecken lika säkert som grussopning, fågelsång och tussilago. Fast i år var det en hel del nyheter vid lottningsceremonin hos kommunens arbetsmarknadskontor på Stampgatan.

Slumpgenerator i datorn drog lott
Eftersom ungdomarna i år för första gången fått söka jobben via nätet, kunde man knappast fortsätta med traditionen att dra lappar ur två pappkartonger, en för tjejer och en för killar.

I stället har en dator med slumpgenerator fått göra urvalet bland de 2 600 som sökte de 1 350 jobben.

– Vi har moderniserat och förnyat, det måste man göra ibland. Men vi har inte ändrat uppfattning att detta är en mycket viktig satsning, sa kommunens personaldirektör Lisskulla Lindström, vid pressträffen på torsdagen.

– Många andra kommuner och organisationer drar ner på såna här jobb i brist på pengar eller resurser. Men ungdomarna är ju vår framtid och det är så viktigt för dem att känna sig behövda, att de får göra något meningsfullt på sommaren, tjäna lite pengar och ta ansvar, förklarar Lisskulla Lindström.

Ska locka unga att fortsätta jobba i staden
Feriejobben är också ett sätt för kommunen att ”sälja in sig” som arbetsgivare bland gymnasieungdomarna.

– Vi står inför en generationsväxling och behöver vara en attraktiv arbetsgivare. Här kan vi visa stadens ungdomar alla spännande jobb och utmaningar som finns i vår organisation, sa Lisskulla Lindström.

De tidigare tombolakartongerna har alltså ersatts av datorer och det ansvariga kommunalrådet Mats Pilhem (V) – även han ny i sammanhangen – fick i stället för att dra papperslappar presentera de tio första namnen från en datautskrift i ett tjusigt konvolut med guldrosett.

Marcus och Liliana två av 1 350 lyckliga
En av dem var Marcus Ericsson, 16 år, som går första året på GTI-gymnasiet, naturvetenskapliga programmet. Han lottades till ett jobb som förrådsarbetare på det regionala avfalls- och återvinningsbolaget Renova.

– Gott att få ett sommarjobb, det kommer jag att tacka ja till. Fast jag har ingen aning om vad man får göra där…?

Marcus lottades till ett jobba under den första perioden, 13 juni – 7 juli. (Den andra perioden är 11 juli – 4 augusti).

– Bra, då blir det jobb i en månad, sen sticker jag ut och reser med kompisar i Europa, säger Marcus Ericsson.

En av de första tjejerna att slumpas fram var Liliana Fernandez Pabon, 16 år, från Hammarkullen. Hon fick ett jobb som värd hos Rädda Barnen, även hon under den första perioden.

-Det ska bli jättekul att jobba med det, sen åker jag nog ut och reser med min syster, säger Liliana Fernandez Pabon, som också läser naturvetenskapliga programmet, fast på Kitas gymnasium.

Timlönen, inklusive semesterersättning, är i år 64 kr för ettorna och 79:50 för tvåorna.

De flesta av de 1 350 sommarjobben finns inom stadsdelsförvaltningarna med Örgryte-Härlanda i topp, samt inom fackförvaltningar och kommunala bolag. Men många stiftelser och föreningar, som Rädda Barnen och Räddningsmissionen, erbjuder också feriejobb.

425 elever som läser omvårdnad och fritidsprogram garanteras jobb
Elever som läser omvårdnadsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet är garanterade en plats inom vård och omsorg, respektive skola eller förskola. De utgör cirka 425 av de 2 600 sökande. De övriga ungdomarna fördelas slumpmässigt på de arbetsplatser som finns. Man kan alltså inte önska sig ett speciellt jobb.

Redan på torsdagen låg 1 280 namn ute på Göteborgs Stads webbplats, resterande kommer under de närmaste dagarna.

Men även om man inte hittar sitt namn nu, kan det bli ett sommarjobb i år.

– En del tackar nej, kanske för de att fått andra sommarjobb. Och då lottar vi in nya, så man ska inte sluta hoppas. Vi håller på och kompletterar under minst en månad till, säger Helén Lilled, enhetschef på arbetsmarknadskontoret.

Sommarjobb också till niondeklassare
Även de som går ut nian i Göteborg har i år chans till kommunala sommarjobb. Ungefär 1 000 jobb kommer att finnas, med en lön på 53 kr i timmen. De jobben blir tre veckor långa, sex timmar om dagen. Feriejobben för niorna söks och hanteras i respektive stadsdel.