Unikt kulturarv. Feskekôrka genomgår just nu en omfattande renovering som har blottlagt byggnadens stolpkonstruktion från 1874. På Kulturarvsdagen den 10 september får allmänhet en chans att uppleva den unika originalkonstruktion när Feskekôrka öppnar tillfälligt. 

Feskekôrka är för närvarande stäng för att rustas upp ordentligt. All inredning har tagits bort och byggnadens stolpkonstruktion är frilagd.

– Det är ett unikt tillfälle att få se originalkonstruktionen som är inspirerad av fornnordiska stavkyrkor, säger Marcus Gustafsson, projektledare på Higab som genomför upprustningen.

Berättar om hantverket

Stolparna i konstruktionen har nyligen restaurerats av timmermän som kommer att finnas på plats på Kulturarvsdagen för att berätta om sitt arbete och demonstrera redskap och metoder.

– I år är temat ”Hållbart kulturarv” och då vill vi visa upp timmermännens hantverk som säkerställer att konstruktionen håller 150 år till, säger Marcus Gustafsson.

Eftersom Feskekôrka är en byggarbetsplats kommer besökarna av säkerhetsskäl få röra sig genom byggnaden längs en avgränsad gång.

Det är inte bara byggnadstekniskt intresserade som har anledning att titta in i Feskekôrka denna dag. Det kommer också finnas möjlighet att köpa tallrikar med bland annat makrill, lax och rökta räkor från Västkustupplevelser som kommer ansvara för verksamheten när Feskekôrka öppnar igen nästa år.

Feskekôrka kommer att vara öppen mellan klockan 11 och 15.

Visionsbild: White arkitekter