Haga först ut. Den 25:e i varje månad hela 2021 kommer Göteborgslokaler att släppa en kortfilm om Göteborgs lokala torg. De aktuella torgen får skyltar med qr-koder till filmerna så att intresserade lätt kan ta del av dem. 

Göteborgslokaler fyller 25 år 2021 och det är anledningen till filmerna.

– Det känns fantastiskt roligt att med våra filmer kunna berätta historierna om Göteborgslokalers torg och deras betydelse för stadens utveckling och göteborgarnas liv, säger Jonas Hernstig, kommunikatör på Göteborgslokaler och manusförfattare till filmerna.

En film släpps varje månad och i december gör Göteborgslokaler en julklapp av alla kortfilmerna och lanserar en längre film.

Haga i första filmen

I den första filmen får tittaren se och höra om hur det gick till när Haga gick från att vara Göteborgs första förstad till att bli fattigkvarter och senare dagens populära shoppingområde.

Bilderna i filmerna kommer bland annat från hembygdsföreningar, bibliotek, stadsmuseet i Göteborg och privata arkiv. Josefin Neldén, känd från serien Vår tid är nu, är berättarröst i filmerna.

Göteborgslokaler förvaltar kommersiella lokaler för butik, kontor och offentlig verksamhet, och är en del av Framtidenkoncernen som ingår i Göteborgs Stad.