Hälften av filmerna sänds digitalt. MRF - filmfestival för mänskliga rättigheter arrangeras för 18:e året i Göteborg. I år visas film både på biograf och digitalt. Det blir också föreläsningar och samtal om mänskliga rättigheter. Festivalen är framför allt riktad till unga.
Det blir en väldigt annorlunda MRF-festival i Göteborg i år på grund av covid-19-pandemin.
– Det har varit svårt att planera, men det känns viktigt att visa film i fysisk biograf. Vi visar dem inför en begränsad publik på tre biografer, det blir någon klass per visning, säger Karin Frennemo, projektledare för MRF-festivalen.
Visar hälften digitalt
I år visas ungefär 20 filmer och hälften av dem går att se digitalt. 200 har möjlighet att titta på varje film, men det krävs anmälan.
– Genom att sända filmer online kan vi öppna för att fler kan vara med på festivalen än vi kunnat annars.
Hur har intresset varit?
– Det har varit stort, vi har fått en del avbokningar på grund av läget, men fortfarande är det folk som vill gå på de fysiska visningarna. Vi har fått positiv respons för att vi ordnat det här online, framför allt av vår
Filmen “Los Lobos” visas digitalt under MRF-festivalen för mänskliga rättigheter. Foto: Copyright Smorgasbord Picture House
trogna publikskara.
Under festivalen förhandsvisas exempelvis “Rocks” som har premiär veckan därpå.
– Vi visar den afghanska filmen “Barnhemmet” och “There is no evil” som handlar om dödsstraff, de som utför det och vad det kan göra med ett samhälle.
Online visas till exempel “Los Lobos” som precis haft premiär och “Buddha in Africa”.
– En intressant film som handlar om Kinas närvaro på den afrikanska kontinenten. Vi har även ett samarbete med Uppsala kortfilmsfestival i år och de har gjort ett kortfilmstema med filmer som har MRF-tema.
Många gäster
Festivalen gästas även av många personer. Dit hör Isadora Bennet Snickars som jobbar för Sida och har tillbringat mycket tid vid mexikanska gränsen.
– Vi har två filmer som berör situationen där och hon berättar om sin tid där.
Medverkar gör också bland annat socionomen och författaren Hajar Alsaidan som startat organisationen “Hoppet” tillsammans med sina systrar, David Aronowitsch som regisserat filmen “Idomeni” (som också visas på festivalen) samt organisationer som Amnesty International och Rädda barnen.
– Kulturens roll känns viktig när det är sådana här tider, film men också annan kultur. Det är viktigt att få en chans att prata om mänskliga rättigheter för de, liksom solidaritet, prövas när det är svårare tider, säger Karin Frennemo.
MRF-festivalen arrangeras 16-20 november och inträdet är gratis. Filmerna visas på Biograf Captiol, Frölunda Kulturhus och Kulturhuset Blå Stället/Angereds bio och online. Festivalen stöds bland annat av Göteborgs Stad social resursförvaltning, Göteborgs Stad kultur och Västra Götalandsregionens kulturnämnd.