Idéerna har flödat. Under sommaren har 240 skolungdomar haft kommunalt sommarjobb som förändringsagent eller ferieentreprenör. Nu har de sista slutfört sina arbeten, som alla ska göra en positiv skillnad i samhället. ”Det har till exempel producerats väldigt många bra filmer”, säger Julia Hult, verksamhetsledare.

40 olika projekt har förändringsagenterna och ferieentreprenörera – alla skolungdomar som gått ur nian eller ettan på gymnasiet – genomfört under sommaren på Stena Center vid Chalmers. Förra veckan gick de sista projekten i mål och onsdag 15 augusti var det öppet hus där projekten presenterades.

– Det har handlat om att leda och att vara entreprenöriell. Inriktningen har varit att göra en positiv skillnad. Det har inte inneburit att starta företag utan ungdomarna har utvecklat projekt, säger Julia Hult.

26DE.jpg
Hon är verksamhetsledare på Förebildarna som har hållit i sommarens jobb. Det är en ideell förening som arbetar med att sprida, lyfta och utveckla unga lokala förebilder och inspirera dem till att börja agera förebild i vardagen.

Stadsvandring och poddar
Idéerna har varit många. Det har till exempel producerats flera poddar i olika ämnen.

– De har handlat om psykisk ohälsa, stress och press och om ungas framtid. Vi har också haft en grupp som har ordnat stadsvandring i Biskopsgården, och en annan har gjort en stadsdelsbok om olika människor på Hisingen, säger Julia Hult.

Ungdomarna från hela staden har varit representerade som förändringsagenter och ferieentreprenörer. Men bland niondeklassarna var det bara de i Lundby, Västra Hisingen och Norra Hisingen, som kunde söka sommarjobb som ferieentreprenör. En av dem är Emil Demirovic, som gick ur Jättestensskolan i juni och nu börjar på Polhemsgymnasiet.

– Det har varit lärorikt, roligt och intensivt! Jag har lärt mig att tänka utanför boxen, att marknadsföra och att kompromissa med de andra i gruppen. Det som varit riktigt roligt var att få jobba tillsammans med andra som jag aldrig träffat förut, säger han.

Finns på Youtube
Emir Demirovics grupp fick som uppgift att välja en melodi och skriva om texten för att framhäva Hisingens positiva sidor.

– Hisingen framhävs ofta som något dåligt så vi ville göra det motsatta. Vi valde Satellit av Ted Gärdestad och skrev en ny text. En i gruppen har en vän som är sångare som fick framföra låten.

Låten spelades in i studion och gruppen gjorde sedan en musikvideo – Hisingsharmonin – som nu ligger på Youtube. Fler projekt går att hitta på Förebildarnas Facebook.

15 handledare, i åldern 20–27, har coachat ungdomarna i deras arbete under sommaren.

3232.jpg