”Sverige och Finland har nära historiska band”. I dag 6 decmeber fyller Finland 100 år, vilket uppmärksammas stort av Göteborg stad. Bland annat på Lövgärdets äldreboendes två finskspråkiga avdelningar. ”Det är fin stämning här, folk är berörda. Många som bor här har egna minnen från krigstiden som gör det extra känslosamt”, säger Maria Balaban på stadsledningskontoret.

Att det i dag är 100 år sedan Finland förklarade sig självständigt från Ryssland uppmärksammas på bland annat finskspråkiga äldreboenden, förskolor och träffpunkter runt om i Göteborg.

”Betyder mycket för oss med finskt påbrå”
Maria Balaban jobbar på stadsledningskontoret med frågor som rör Göteborgs ansvar som finskt förvaltningsområde och är på besök på Lövgärdets finska äldreboende.

– Jubileet betyder mycket för alla oss som har finskt påbrå. Finlands självständighet ligger nära i tid, och det finns fortfarande människor som levt under alla de 100 år som landet funnit. Många har också varit med i krig eller kommit till Sverige som krigsbarn, så självständigheten är känslosam, säger hon.

Särskild rätt till service
I och med att Göteborg är så kallat finskt förvaltningsområde har finskspråkiga särskilda rättigheter till service till finska.

– Man har rätt till finsk förskola och äldreomsorg, och att använda finska vid kontakter med kommunen. Sverige och Finland har nära historiska band – vi var ju ett och samma land under sex-sjuhundra år. Så det finns mycket gemensam historia och gemensamma upplevelser, även om språken skiljer oss åt. Vi behöver varandra, och i Göteborgs Stad arbetar vi för att får fler unga med finskt påbrå att prata finska, säger hon.

Finlands 100-årsdag firas i dag också bland annat med en gudstjänst i Domkyrkan klockan 16 och en visning av den nya filmatiseringen av Väinö Linnas krigsroman Okänd soldat på Stadsbiblioteket. Ikväll avslutas firandet med en konsert med Göteborgssymfonikerna på Konserthuset, där verk av de finländska kompositörerna Jean Sibelius, Lotta Wennäkoski och Einojuhani Rautavaara framförs.