Onsdag 3 april sista dagen att svara. 3 160 ungdomar sökte Göteborgs Stads sommarjobb för gymnasieelever. 1 950 har fått positivt svar, och dessa behöver tacka ja till erbjudandet senast onsdag 3 april. – Den som inte fått jobb i denna omgång ska inte ge upp. En del tackar nej eller svarar inte alls, säger Josefin Johansson, projektsamordnare för sommarjobb för gymnasieungdomar.   

Fler gymnasieungdomar får Göteborgs Stad sommarjobb i år. En förklaring är att jobben i år sträcker sig över tre veckor i stället för fyra. Det blir tre jobb-perioder i stället för två.

– Vi har även större budget som gör att vi kan erbjuda fler ungdomar jobb, säger Josefin Johansson på arbetsmarknadsavdelning på förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Måste tacka ja
26 mars fick ungdomarna besked via mejl om att de erbjudits jobb eller ej. Påminnelser har skickats ut och onsdag 3 april klockan 24 går svarstiden ut. Innan dess behöver ungdomarna som erbjudits arbete logga in på mina sidor och tacka ja för att inte missa chansen.

– Min känsla är att många har tackat ja redan, men mycket kan hända framöver. Många sommarjobb inom andra branscher tilldelas den här månaden och det kan bli avhopp, så tillsättningen av våra sommarjobb kommer nog att pågå hela vägen fram till sommaren. Om man har fått jobb i andra matchningen så bör man ha hört av oss i mitten av april, säger Josefin Johansson.

Flexibilitet ger fördelar
Jobben har lottats ut. Störst chans har de sökande haft som meddelat att de är tillgängliga hela sommaren och kan tänka sig att jobba inom flera områden. Inom Göteborgs Stad erbjuds sommarjobb inom vård och omsorg, förskola och skola, vaktmästeri och utomhusarbete, administration, lokalvård, kultur/värd eller matsal/kök.

– Utöver detta finns arbeten inom entreprenöriellt lärande eller på reklambyrå. En ny arbetsplats för i år är Gothenburg Culture Festival (tidigare kulturkalaset). Där får ungdomarna jobba med till exempel servering, att hålla snyggt och rent, service, som publikvärd eller jobba med teknik.

Samarbete med privata sektorn
För den som inte får något jobb inom Göteborgs Stad kan andra möjligheter finnas. I år samarbetar Göteborgs Stad, Business Region Göteborg och Göteborg & Co med den privata sektorn för att fler ungdomar ska få möjligheten att arbeta där.

– Det handlar om besöksnäringen som också behöver folk under sommaren och inför framtiden. Har ungdomen kryssat i sin ansökan att den kan tänka sig att även jobba inom besöksnäringen hjälper vi till med kontakten, till exempel skickar vidare till rekryteringsträffar. Vi betalar ingen lön utan det gör företagen själva, säger Linda Högbacka, områdeschef arbetsmarknadsavdelningen på förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Sommarjobbarna inom Göteborg Stad, som går på gymnasiet, jobbar åtta timmar per dag och tjänar 75 kronor i timmen inklusive semesterersättning. Ungdomar som studerar vård och omsorg samt barn och fritid och gått ur tvåan tjänar mer – sammanlagt 92 kronor i timmen.