Räddningstjänsten summerar julen. Färre bränder av juleljus, fler bränder och incidenter av fyrverkerier. Så blev julen för räddningstjänsten i Storgöteborg. Inga människor skadades allvarligt. ”I stora drag är det en positiv utveckling”, säger olycksutredaren Ronnie Liljeqvist, när han summerar jul- och nyårshelgerna.

– Vi hade bara åtta ljusbränder, vilket ska jämföras med 15 förra året och 12 året innan, fortsätter Ronnie Liljeqvist.

Informerar femteklassare
Troligen beror det på envist informerande och kampanjande från räddningstjänsten med hjälp av radio, TV och tidningar.

– Vi brandmän är ute och informerar på torg och vid köpcentra första och tredje advent. Och så får vi mycket hjälp av medierna, till exempel P 4 Göteborg, säger Ronnie Liljeqvist.

Han tror också att det projekt som Göteborg driver sedan 2008 och som innebär att brandmän åker ut och informerar samtliga femteklassare, har bra effekt.

– Jag tror att eleverna kommer hem med bra koll och ”tjatar” på föräldrarna om brandvett, till exempel att den som tänder ett ljus har ansvar för att släcka det.

Farliga fyrverkerier
Årets positiva siffror för de levande ljusen förmörkas lite av fler incidenter med raketer och smällare. De farliga tilltagen att skjuta fyrverkerier nere vid marken i stället för uppe i luften verkar ha ökat.

– I år hade vi 22 incidenter med fyrverkerier. Förra året var det bara sju, men året innan var det 18. Förra året var kanske bara en dipp, säger Ronnie Liljeqvist.

– Det var oroligt runt Biskopsgården och även i Angered. På en del håll blev både räddningstjänst och polis beskjutna av fyrverkerier. Det ser vi förstås mycket allvarligt på, säger Ronnie Liljeqvist.

Flera raketer mot skolor
I statistiken över julrelaterade händelser finns brand i julgran, brand i gardin orsakad av levande ljus, brand i flera adventsljusstakar och flera raketer mot skolor och förskolor.

I ett fall har en fyrverkeripjäs orsakat brand på en balkong och i något fall eld i kläder, som hängde på en galge. Men det kunde släckas ganska snabbt, så det blev inte allvarligt.

– Totalt sett är det färre julrelaterade larm i år, konstaterar Ronnie Liljeqvist.

– Så det är positivt. Sedan önskar jag att fler skaffar sig en brandvarnare. Om det skulle börja pyra, ger brandvarnaren en bra chans att släcka innan det hinner utvecklas till något farligt.