Lång kö för att bryta ensamheten. ”Allt var bra – gemenskapen, maten, vilan, ja allt som rör lägret är bra. Ändra för guds skull inget! Jag känner mig pånyttfödd.” Så skrev en av deltagarna i utvärderingen efter förra årets seniorläger, men bönen blir inte besannad. Inför hösten blir det en förändring – men till det bättre.
– Vi flyttar verksamheten från Onsalagården i Kungsbacka till nyrenoverade Tyringegården i Hindås, som Göteborgs Stad också äger. Därmed får vi inte bara fler platser utan också ett hus som är perfekt anpassat efter seniorernas behov, och var och en får ett eget rum med egen toalett, säger Kerstin Irgard på kommunala Lägerverksamheten.
Lägren är till för ensamstående seniorer som antingen är 75 år eller äldre eller som vårdar en anhörig. Syftet är att sätta guldkant på den vardag som annars ofta innebär isolering och ensamhet. I tre dygn, tisdag till fredag, får man träffa nya bekantskaper som har liknande erfarenheter, för att under trevliga former i vacker omgivning umgås och äta gott tillsammans.
Fler deltagare åt gången
Tolv läger arrangeras varje halvår, det första hölls för ett år sedan och nu har seniordagarna, som de enda av sitt slag i Sverige, blivit en permanent kommunal verksamhet. Att de är uppskattade råder det inget tvivel om: ”Det var en underbar vistelse, precis vad en ensam gammal ’tant’ behövde!” och ”Redan efter någon timma första dagen kändes det som om vi var gamla bekanta” lyder några omdömen i utvärderingarna.
– Därför känns det bra att vi i och med flytten till Tyringegården kan erbjuda fler platser i varje grupp, 16 åt gången mot tidigare tolv. Gården är stor och rymmer egentligen ännu fler deltagare, men vi vill inte riskera att lägren blir för stora och opersonliga, säger Kerstin Irgard.
Gärna fler manliga deltagare
Nya ansökningar om att få delta in kommer hela tiden in. Närmare 100 seniorer, med en genomsnittsålder på 82 år, står redan på kö och enda smolket är väl att könsfördelningen hittills är ganska så skev, med en kraftig överrepresentation av kvinnor.
– Vi har annonserat i tidningar och informerat om lägerverksamheten på vårdcentraler, bibliotek, träffpunkter och i församlingar, och till och med SVT och TV4 har uppmärksammat oss, så nu märker vi tydligt att snacket går bland seniorerna om att vi finns. Men egentligen är de vi kan ta emot bara en droppe i havet, behovet bland ensamma äldre att få komma ut och träffa andra i samma situation är enormt mycket större, säger Kerstin Irgard.
Verksamheten finansieras med en miljon kronor per år av kommunen, vilket täcker kostnader för hyra, städning och mat, samt löner för kock, och en till två aktivitetsledare per läger. Deltagarna själva betalar 100 kronor per dygn för sin vistelse.
Och det verkar vara värt pengarna, åtminstone enligt seniorerna. Eller som en av deltagarna formulerade det: ”Jag känner att jag fortfarande lever …”.