Många boende inom Göteborgs sociala boende Boendeverksamheten (tidigare Altbo) kan sysselsättas med enklare arbeten, till exempel att renovera lägenheter, trädgårdsarbete eller kontorsjobb. Idag har ett 20-tal personer sådan sysselsättning i arbetslag men inom ett år ska skaran ha växt till ett 70-tal.

I Angered finns Reserödsgruppen och Målgruppen – som gör målarjobb – sedan en tid tillbaka och i oktober startade det nyaste arbetslaget, Resursen vid Änggårdsteamet på Lillängsgatan.

”De ser verkligen fram emot det”

Resursen är en grupp med tre psykiskt funktionshindrade som tre dagar i veckan jobbar med att renovera lägenheter, måla, fixar trädgårdar och hjälpa till vid flytt. Snart växer gruppen till fem eller sex personer.

Arbetsledaren Thomas Lanshamre kan redan efter ett par månader se hur männen i 35-45-årsåldern, som alla har mycket liten erfarenhet av arbete, har växt i självförtroende sedan de fått något vettigt att syssla med.

– Det ger dem en kick. De märker att de är behövda och får uppskattning för vad de gör och de ser verkligen fram emot det. Att vi hade lite ledigt mellan jul och nyår var inte populärt alls, säger Thomas Lanshamre.

Resursen servar sociala resursförvaltningens verksamheter i regionerna Centrum, Väster och Hisingen och har redan fullt upp.

”Ett klart och tydligt politiskt uppdrag”

– Ja, det finns hur mycket som helst att göra, vi har faktiskt fått tacka nej till jobb, säger Thomas Lanshamre.

Han tror på modellen och hoppas att fler grupper kommer igång.

– Vi har enbart psykiskt funktionshindrade och jag tror inte att man ska blanda dem med missbrukare. Så jag hoppas att det kommer igång arbetslag för missbrukare och även särskilda arbetslag för kvinnor, säger Thomas Lanshamre.

Och det ligger i planerna. Sociala resursnämnden har som ett övergripande mål att söka efter befintliga, alternativt utveckla nya fungerande metoder för att öka sysselsättningen för boende inom Altbo.

– Det har vi sysslat med lite på känn tidigare. Nu har vi ett klart och tydligt politiskt uppdrag och då får vi satsa liter mer resurser på det, säger Lena Mårtensson, verksamhetschef vid sociala resursförvaltningen.

Stort slitage på lägenheterna

Hon vill nu ha cirka 2,5 miljoner kronor för att utvidga arbetet under 2008. En ansökan om EU-bidrag på hälften ligger klar. Pengarna ska bekosta en tjänst som planerare, en handledare för arbetslag samt coacher som arbetar stödjande, för både personal och brukare.

– Vi håller på att bygga upp en egen sysselsättningsenhet, för att så många som möjligt ska vara igång till 100 procent av sin egen förmåga, säger Lena Mårtensson.

Boendeverksamheten har 1.100 lägenheter, med många flyttningar och ofta stort slitage på lägenheterna.

– Många av husen har också trädgårdar som behöver skötas. Kanske ska vi ha ett flyttstädningslag, eftersom det flyttas mycket inom Boendeverksamheten och ibland behövs rejäla städningar, säger Lena Mårtensson.

Kräver handledning hela tiden

De boende inom Boendeverksamheten har i regel socialbidrag, pension eller aktivitetsbidrag och får ingen lön för jobbet i arbetslaget.

– Nej, detta är ju inga regelrätta arbeten utan anpassade jobb som kräver handledning hela tiden. Och skulle någon få ett återfall, får man komma tillbaks igen när man är redo, säger Lena Mårtensson.

En viss besparing kan det dock bli för förvaltningen om man kan minska sina köpta tjänster tack vare arbetslagen. Någon sådan ekonomisk beräkning har inte gjorts ännu, utan får vänta tills verksamheten byggts upp och varit igång en tid.