För första gången firas FN:s fredsdag den 21 september med ett stort evenemang i Göteborg. Alla som vill kan ta på sig något vitt och gå till Världskulturmuseet. Där anordnar ideella krafter fullt pådrag med föredrag, artister, målarverkstad, filmvisning och mycket mer.

Upprinnelsen till detta firande är en långvarig kampanj från den brittiske dokumentärfilmaren Jeremy Gilley. 1999 grundade han föreningen Peace One Day och åkte jorden runt för att samla stöd för en årlig dag för global vapenvila, med ett fast datum. 2001 nådde han sitt mål, FN fastställde datumet 21 september.

Dagen har sedan dess firats på allt fler ställen runt om i världen. Enligt FN firades dagen i fjol i 192 länder, av över 100 miljoner personer. Tack vare den vapenvila man uppnådde kunde man också göra livräddande insatser i 14 länder. Bara i Afghanistan vaccinerades till exempel 1,4 miljoner barn mot polio.

Tog med sig engagemanget från USA

En av eldsjälarna bakom årets satsning i Göteborg heter Ulrika Priman.

– Jag bodde under en period i USA, och var med och arrangerade lokala dagar där sedan 2002. De senaste tre åren har jag bott i Örebro och arrangerat dagen där, ett firande som blivit allt större för varje år.

Hon är mycket imponerad av det engagemang hon mött i Göteborg inför årets tillställning.

– Man känner verkligen att folk VILL vara med och hjälpa till.

Värderingsövningar och ”speedfriending”

Portarna slås upp klockan tolv. De 200 första besökarna bjuds på gratis soppa av restaurangen Tabala och Skedrevolutionen. Sedan finns ett stort utbud av aktiviteter fram till kockan 17:

Föredrag om FN:s minröjningskampanj, utställning av grafittimålning av etablerade göteborgsgraffare, bildandet av en mänsklig ”mala” under ledning av yogamästaren Johanna Andersson, målarverkstad med skådespelerskan Fortesa Hoti från andra avenyn, värderingsövningar med Steinerskolan, ett lett samtal mellan Gert Gelotte och Henry Ascher på temat: Är fred i mellanöstern möjligt? ”Speedfriending” med Ungdomens nykterhetsförbund. För att bara nämna något.

Dessutom visas en film om fredsdagens tillkomst och vad den inneburit i praktiken. På scenen står Middlesex, Joakim och Joel, Nilla Nielsen, Nameless Cookie Killers. Och många fler. Hela programmet finns på hemsidan.

Fotnot:
Peace Day ’08 i Göteborg arrangeras av Art of living, Eventföreningen alltarmojligt.nu och CISV, i samarbete med en mängd ideella föreningar, med stöd från Världskulturmuseet, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad Levande historia.