Ljusbränderna i juletid minskar i Göteborgsområdet. Förra året var de fem, vilket kan jämföras med 30 för sju år sedan. Den glädjande utvecklingen är troligen följden av ett enträget informationsarbete från Räddningstjänsten gentemot tidningar, radio, TV och webb. För femte året i rad bevakar Vårt Göteborg ljusbränderna under december.

Följ ljusbränderna på Vårt Göteborg »»

– Jag tror att uppmärksamheten runt ljusbränder i media och vår information faktiskt har slagit igenom. Människor har blivit mer vakna på riskerna och det är jättebra, säger Per Jarring, chef för olycksutredning och analys på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

”Vi kommer nog inte ner till noll”

December är den klart brandfarligaste månaden på året. Och med största säkerhet kommer det att inträffa några ljusbränder även i år. För femte året i rad ska Vårt Göteborgs nättidning uppmärksamma de ljusbränder som Räddningstjänsten i Storgöteborg rycker ut på, från första advent fram till jul.

Förra året blev det alltså fem ljusbränder, år 2005 var det tolv.

– Det har hållit sig runt fem-tio stycken de sista åren, det är klart positivt jämfört med de cirka 30 vi hade runt år 2000. Och ner till noll kommer vi nog inte. När så många människor tar fram levande ljus och använder dem, ökar sannolikheten för bränder väldigt mycket, säger Per Jarring.

Hans råd är:
• Lämna aldrig ett brinnande ljus obevakat.
• Ställ inga ljus på TV:n. Stearin kan droppa ner och antändas.
• Sätt upp en påminnelselapp på ytterdörren: ”Kom ihåg att släcka ljusen”!

Brandmän på torgen

– Och fyll inte adventsljusstakarna med lättantändligt material som torr mossa, pappersdekorationer eller annat som lätt kan börja brinna. De bränderna brukar inte hända första advent utan efter några helger när ljusen blivit allt kortare, berättar Per Jarring.

Även i år går brandmännen ut på stan två lördagar för att informera om faran med ljusbränder och vikten av att ha en fungerande brandvarnare. Första gången blir på lördagen och nästa gång 15 december.

Brandmännen finns bland annat på Frölunda torg, Willys i Gamlestan, Mölndals torg, Backaplan, Angereds torg, ICA Maxi Torslanda, Lindome Centrum, Coop Kållered, Kungsmässan, Allum Partille, Baggenstorg, Solkatten i Lerum, Mölnlycke torg, ICA Hindås, Tempo i Rävlanda, Styrsö och Donsö samt Hydro i Björsared.

Påminnelse och checklista på hemsidan

På Räddningstjänstens hemsida finns mycket informationsmaterial kring brandrisker i jul. Här kan man till exempel ladda ner en påminnelselapp och en checklista för en trevligare och säkrare jul.