20 platser att söka. Föreningar och ideella initiativ i Göteborg har chans att vara med gratis på Frihamnsdagarna genom att ansöka om ett wildcard. Idrotts- och föreningsförvaltningen har bokat 20 platser. “Vi ser gärna att fler anmäler sig”, säger Tobias Gröndahl, avdelningschef föreningsstöd.

Tobias Gröndahl är avdelningschef på föreningsstöd vid idrotts- och föreningsförvaltningen.

Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats för fria samtal i Göteborg och öppen för allmänheten. Årets upplaga är den andra och arrangeras den 25 till 27 augusti. Föreningar och ideella initiativ som bidrar till ett hållbart samhälle kan ansöka om att vara med under en eller flera dagar.

Det kan vara idrott, demokrati, miljöfrågor, bytesverksamhet, hbtq eller föreningar som på något sätt gör röster hörda i socioekonomiska stadsdelar.

– Vi på idrott och förening har i uppdrag att jobba med idrott och de som skapar meningsfull fritid för barn, unga och pensionärer. Men alla kan söka och vi gör urvalet tillsammans med demokrati och medborgarservice och Frihamnsdagarna så att det blir en intressant blandning av ideella aktörer.

Vad ska man skriva i sin ansökan?

– Någon idé, vad det är man vill föra fram, att det är något som ger ett mervärde för målgrupper i staden som gör att vi ska välja just den föreningen eller ideella initiativet, säger Tobias Gröndahl.

Det är valår i år och det gör att det kommer att vara många politiker och partier på plats.

-Det kan bli bra möten mellan politiken och civilsamhället: vad är den politiska intentionen i Göteborg och vad har civilsamhället för krafter och idéer och förverkliga.

Frihamnsdagarna anordnas av Frihamnsdagarna ekonomisk förening och Village impact fund. Det är ett årligt återkommande evenemang och drivs utan vinstsyfte. De första Frihamnsdagarna ägde rum i september 2021.

Ansökan för att få ett wildcard till Frihamnsdagarna stänger söndagen den 15 maj (läs mer i länken nedan).