Minst 25 får jobb i ett halvår. För tredje året i rad ger idrotts- och föreningsförvaltningen nu unga, arbetslösa göteborgare chansen till ett halvårs jobb i en förening. I år utvecklas satsningen med utbildningar och studiebesök.
Det var 2010 som arbetsmarknadsprojektet för unga göteborgare mellan 18-26 år lanserades första gången. Förra året upprepades satsningen – nu mer strukturerat och med flera olika startdatum. Totalt fick under 2011 29 unga människor, som alla varit arbetslösa sedan minst ett halvår, jobb i en förening.
Tre miljoner räcker till minst 25 personer
Rekryteringen av ungdomar sker också i samråd med arbetsförmedlingen och de aktuella stadsdelarna.
– Nu tar vi ett steg till och kombinerar det dagliga jobbet med ledarutbildningar, tränarutbildningar och studiebesök. Dessutom vill vi försöka nå någon eller några med funktionsnedsättning, och gärna också få in föreningar som jobbar med funktionsnedsättning, säger Okan Cetrez, på idrotts- och förningsförvaltningen.
Tre miljoner kronor satsas på de halvårslånga anställningarna i föreningslivet. Pengarna räcker till jobb för minst 25 personer.
– Kanske kan det bli fler, det beror på vad de här personerna har för stöd från arbetsförmedlingen, säger Okan Cetrez.
Flera har fått fortsatt timanställning
Arbetslösheten i den aktuella åldersgruppen är högre bland pojkar än flickor, och tre av fyra halvårstjänster har också gått till unga män. Många av dem har tidigare kontakter till den förening de sedan kommit att jobba för.
Från förra årets kull ledde en halvårsanställning hela vägen till ett fast jobb, men flera andra har fått timanställningar.
– Många föreningar har inte en ekonomi som tillåter anställningar, men vi ser det som en viktig erfarenhet som kan leda vidare och öppna andra dörrar, säger Okan Cetrez.
De flesta föreningar som medverkar i satsningen sysslar med olika former av idrott, men även kultur- och invandrarföreningar finns representerade.