Alla brukare på den dagliga verksamheten Formverkstan har med ett bidrag i utställningen i Karlstad.

”Vi har följt Lerins lärlingar tillsammans”. - Jag har fjärilar i magen! Så säger en av konstnärerna från Formverkstan inför utställningen i Karlstad 29 februari på temat ”betraktelser”. Formverkstan är en av Göteborgs Stads dagliga verksamheter och här arbetar personer med funktionsvariation med skapande i bild och form.

– Det känns kul att komma iväg och äta tårta! Och så ska jag visa upp mina kuddar, säger Annika från Formverkstan, som sytt kuddar av textil som hon har målat hundar på.

Konstverken som ställs ut har vuxit fram under månader av förberedelser. Alla 21 brukare har med ett bidrag i utställningen och 14 förväntansfulla brukare åker med upp från Göteborg till Karlstad.

”Ville bjuda in våra idoler”
– Det här är en superstor grej och jag är stolt över våra konstnärer. När jag ser pirret bland brukarna och hur de växer med uppgiften känner jag verkligen att mitt jobb är värdefullt, säger Jenny Nygren, stödassistent på Formverkstan.

I Karlstad väntar bland annat pressträff och besök av Lerins lärlingar, från SVT-serien med samma namn.

– Vi har följt Lerins lärlingar tillsammans och ville bjuda in våra idoler. Det är så spännande att de kommer på vår utställning, säger Jenny.

Textil, måleri och keramik
På Formverkstan på Karl Johansgatan i Majorna arbetar sju stödassistenter som alla har någon form av konstbakgrund. Deras olika konstkunskaper kommer väl till pass eftersom brukarna arbetar med en rad olika konstuttryck på Formverkstan, allt från textil och måleri till keramik.

– Det som skapas säljer vi sedan i butiken som ligger i våra lokaler. Vi brukar även arrangera två marknader om året och delta på några utställningar. Ibland får vi dessutom spännande uppdrag för andra verksamheter, som att pynta ett våningsplan eller att skapa julklappar till anställda, berättar Jenny.