Coachande ledarskap. Två säsonger i mitten av 1970-talet blev spelfördelaren Ylva Lindahl svensk mästare med Högsbo Basket. 40 år senare tackar förskolechefen i Östra Göteborg idrottskarriären för sina yrkesframgångar. Nu kan hon bli Årets hälsofrämjande chef.

Tidskriften Chef utser årligen landets bästa chefer i fem olika kategorier. Årets hälsofrämjande chef kan bli en förskolechef i Bergsjön som verkat i stadens tjänst i 40 år, och varit chef i 30 av dem.

– Ända sedan jag fick min första chefstjänst har jag jobbat med coachande ledarskap, säger Ylva Lindahl och fortsätter:

– I basketen såg jag hur en del coacher fick hela laget att lyfta. Samma spelare kunde prestera enormt mycket mer under en coach än under en annan.

Den egna elitkarriären med spel i Högsbo basket och Uppsala följdes av tränaruppdrag för såväl herr- som damlag. Känslan och styrkan av att ingå i ett lag som drog åt samma håll, tog Ylva Lindahl med sig till ledarrollen på jobbet.

Ser till hela människan
Efter fyra decenniers lång och trogen tjänst, med staden som arbetsgivare, kom Ylva Lindahls ledarskapsprofil att intressera Chefs tävlingsjury som nominerade henne som ett av tre finalnamn.

– Under 2015 förstod jag att de höll på att kolla upp mig, ställde frågor och tog referenser, men det var först strax före jul jag fick veta att jag var nominerad till finalen, säger Ylva Lindahl.

Medan hennes båda finalkonkurrenter i hög utsträckning fokuserar på fysisk aktivitet och bra kost försöker Ylva Lindahl lyfta blicken ytterligare och dra in även andra aspekter i hälsotänket.

– Jag vill gärna se till hela människan, inte bara fysiken.

– När jag har mina lära-känna-samtal med ny personal sitter vi i lugn och ro i minst en timme. Jag är öppen med vem jag är, och då brukar också medarbetarna öppna upp. Det skapar ett intresse för hela människan, inte bara det yrkesmässiga.

Det är få sjukskrivningar i hennes arbetsgrupp och det ser hon som ett konkret exempel på att arbetsmodellen med frihet under ansvarar uppskattas och fungerar.

Filmad presentation
På torsdag åker Ylva Lindahl till Stockholm för att medverka i en filminspelning som i korthet ska presentera hennes ledarskap.

– Sedan är jag inbjuden till den stora Chefskonferensen med middag och prisutdelning den 9 mars, säger hon och medger att det känns lite konstigt att tävla i sin yrkesroll.

– Men jag ska bara vara mig själv, och jag blir förstås glad om det ledarskap som jag tror på uppmärksammas.

Om hon fick möjlighet skulle hon framöver gärna vilja vara mentor åt yngre chefer.
– Jag är lite nyfiken på hur de tänker.

Men innan dess är det många som är nyfikna på hur Chefs tävlingsjury tänker. Är det månne dags för en ny seger för en spelfördelare från Bergsjön?