"Viktigt att både barn och personal vet vad som ska göras". Förskoleförvaltningen och Räddningstjänsten Storgöteborg arrangerar tillsammans tävlingar för förskolebarn med syfte att på ett kreativt och roligt sätt öka kunskapen om brandskydd. Nu har prisen till årets vinnare delats ut.

”Kreativiteten är så stor att tårarna kommer”. Så lyder motiveringen för en av vinnarna i årets brandskyddstävling, som förskoleförvaltningen och räddningstjänsten nu arrangerat för andra året i rad.

− Förhoppningen är att det här ska leda till större kunskap i ämnet hos barnen, vilket bidragen verkligen visar att det har gjort, säger Björn Öberg, säkerhetsstrateg på förskoleförvaltningen.

I år kunde förskolorna tävla i två kategorier, utrymning och släckning. Förskolan Töttefällevägen från Donsö vann i kategorin brandskydd och priset blev ett besök på räddningstjänstens övningsanläggning på Färjenäs.

”Ett sätt att prata och diskutera med barnen”

Dimvädersgatans förskola vann i kategorin utrymning och deras pris var ett besök av blåsljuspersonal. Bland annat fick barnen prickskjuta på plastdunkar med vattenslangen, lära sig hur man räddar någon i ett brinnande hus och provsitta både brand- och polisbil.

De vinnande förskolorna fick även diplom, en serietidning om brandkunskap och klistermärken med budskapet; rädda, varna, larma släck!

− Vid händelse av brand på en förskola är det viktig att både barn och personal vet vad som ska göras och att utrymningen både går lugnt och säkert till. Tävlingarna är ett sätt att prata och diskutera med barnen vad som händer om det skulle börja brinna i deras förskola, säger Martin Olsson på sektionen för brand- och säkerhetsutbildningar på Räddningstjänsten Storgöteborg.