Ovanligt många militärfordon och soldater kommer att synas i och runt Göteborg de närmaste dagarna, bland annat på Lindholmen och i Bältesspännarparken. Men det blir inga övningar ute på gatorna.

– Det här är en ren ledningsövning, så det kommer inte att höras några smällar överhuvudtaget, säger Maria Kvarnmarker, informationschef på Markstridsskolan i Skövde.

Tränar på att fatta beslut

Övningen heter Brigadstridsledningsövning 10 och pågår 1 – 7 mars. Här deltar ungefär 1.000 personer, från både armén och flygvapnet, och ett hundratal militära fordon. Främst handlar det om att öva sambands- och ledningssystem.

– Våra chefer övar på att hantera stressade och pressade situationer. De tränas i att fatta beslut och ge order för att vara förberedda när det är allvar, säger Michael Claesson som är ansvarig för övningen.

Kan bli trafikstörningar

I början av veckan har förbanden hållit till i området runt Lidköping och Vara, men under torsdagen rullade de ner mot Göteborg.

Inne i Göteborg kommer trupperna främst att hålla till inne på militärt område vid Käringberget och runt staden kommer de att synas i bland annat Starrkärr, Nol, Gråbo, Sjövik och Skepplanda.

– I samband med att förbanden rör sig kan det bli trafikstörningar och vi ber om tålamod och överseende. Vi informerar kontinuerligt via radions trafikmeddelanden om eventuella störningar, säger Maria Kvarnmarker.

Visar upp sig för göteborgarna

Försvarsmakten ordnar också två träffar med allmänheten i samband med övningen. På torsdagen fick göteborgarna möta officerare och meniga på Lindholmen. Här kunde man titta på uppställda militärfordon och få information om själva övningen, men också om övergången från värnplikt till frivillig militär utbildning, om utlandstjänst, om officersprogrammet och vilka civila möjligheter Försvarsmakten som arbetsgivare erbjuder.

På lördagen hålls en liknande träff i Bältesspännarparken, kl 10 – 16.