Informationsmöte för nyfikna den 9 maj. Just nu väntar drygt 160 barn på att få komma till ett nytt hem i Göteborg. "En vanlig familj kan göra så mycket bara genom att öppna sitt hem och säga välkommen. För oss har det gett ögonblick av mirakel", säger Sofie och Örjan Eliasson, som varit stödfamilj och familjehem i 24 år.
Samhället visade ett stort engagemang och många familjer öppnade sina hem i samband med att det kom många ensamkommande barn 2015/16. Nu har tillströmningen avtagit, men det står fortfarande drygt 160 barn i kö för att få komma till ett nytt hem. 68 av dem är ensamkommande och 90 är barn med föräldrar boende i Sverige.
Behoven ser olika ut. Just nu är det flera syskongrupper, många små barn och flera med speciella behov som väntar på ett hem. Det finns också ensamkommande som placerats på boenden, men som behöver ett hem.
– Många tror nog att behovet avtagit när media inte skriver så mycket om det, men det är fortfarande betydligt fler barn som står i kö nu än vad det brukar vara, säger Peter Håkansson, som arbetar med att rekrytera familjehem i Göteborg.
Tid, plats och engagemang
Ett familjehem kan se ut på många olika sätt. Familjen kan bo i lägenhet eller villa, bestå av en eller två föräldrar, vara en bonusfamilj, ha egna barn eller inte. Huvudsaken är att det finns ett engagemang.
– Jag brukar säga att vi förväntar oss tid, plats och engagemang. Alla andra faktorer varierar, säger Peter Håkansson.
Familjen Eliasson i Västra Frölunda vet vad som behövs. De har varit stödfamilj och familjehem i 24 år. Familjen har fyra barn, två biologiska och två familjehemsbarn.
– Fast vi brukar aldrig säga så. De är alla våra barn, säger Sofie och Örjan Eliasson.
Det var Sofie som, redan när hon gick i sexan såg hur en klasskompis for illa, hade tankar på att han borde få komma och bo hemma i hennes familj. Det blev inte så, men hon bestämde sig för att göra något för barn när hon blev stor. Så redan i tjugoårsåldern, när hon och Örjan blev ett par, tog de kontakt med socialen för att höra hur de kunde hjälpa till.
Började som stödfamilj
De började som stödfamilj, och på den vägen är det. Familjen har genom åren haft flera olika uppdrag, varav två har varit långa och där barnen kommit till dem som ganska små.
Örjan och Sofie menar att deras engagemang har betytt oerhört mycket och har varit bra och öppnat världar för hela familjen. Även om de inte vill sticka under stol med att det också funnits jobbiga perioder.
– Jobbigt kan det bli med alla barn, även de som är ens biologiska. Vi bestämde oss för att vara en familj med fyra barn, hur de än kom till oss. Det har funnits ögonblick som är som mirakel. Att se hur barn som farit illa växer och sedan kan ge kärlek tillbaka. Det är oerhört starkt, säger Sofie.
Familjen Eliasson ser det som ett enkelt sätt att hjälpa till och att det handlar just om att bara vara en familj.
– I början när vi var stödfamilj var vi så inriktade på att hitta på roliga saker hela tiden tills pojken sa att han bara ville vara hemma och tvätta bilen med mig. En vanlig familj kan göra så mycket bara genom att öppna sin dörr, säger Örjan.
Informationsmöte 9 maj
Den som är nyfiken på vad det innebär att vara familjehem kan gå in på Familjehem Göteborgs Stad (se länken nedan) och läsa mer om vad ett familjehem är och vad som förväntas av familjen. Där finns också ett självtest som den som funderar på att bli familjehem kan göra.
– Den 9 maj finns en ytterligare möjlighet att få svar på alla frågor. Då bjuder vi in till ett informationsmöte där personal från oss berättar och bidrar med sina erfarenheter. Vi hoppas många tar chansen, säger Karin Stark från Familjehem Göteborgs Stad.